4 inspirerende TED-talks om minder tijd op social media door te brengen

The Optimist 9 feb 2017 Samenleving

Breng jij teveel tijd door op Facebook? De grootmacht onder de social media onthulde dat zijn 1,8 miljard leden in het afgelopen jaar gemiddeld 50 minuten per dag op Facebook doorbrachten. Hoor jij daar ook bij? En wil je die tijd terugdringen? Voor mensen als jij heeft TED een lijst van vier lezingen gemaakt die je wellicht kunnen inspireren. Hier zijn 4 redenen waarom ook jij minder tijd zou moeten doorbrengen met Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp of andere social media.

1. Social media maakt ons eenzaam

Socioloog en psycholoog Sherry Turkle zegt dat social media ervoor zorgen dat we ons sneller ongemakkelijk voelen tijdens stiltes. Dat is waarom veel mensen vaak hun mobiele telefoon tevoorschijn halen. Social media geeft mensen het gevoel dat ze controle hebben over hun gesprekken. Toch zorgt het vaak voor een geïsoleerd en ongelukkig gevoel, doordat de interactie en intimiteit van een echt gesprek ontbreken. Bekijk de lezing van Sherry Turkle hier.

2. We onderbreken ons leven iedere 3,5 minuten

Deze beangstigende onthulling kwam van ontwerper Tristan Harris. De constante interruptie van social media heeft ons getraind om onze mobiele telefoon herhaaldelijk te checken voor nieuwe e-mails, berichten of social media-updates. En die onderbreking vindt plaats ruim 17 keer per uur. Bekijk de lezing van Tristan Harris hier.

3. Mindfulness komt wanneer we offline gaan

Auteur Abha Dawesar heeft ontdekt hoe erg haar social media-verslaving was nadat de orkaan Sandy toesloeg in Manhattan. Hoewel ze geen elektriciteit had, niet kon douchen en flessen water naar haar appartement op de zevende verdieping moest dragen, was haar grootste zorg het vinden van een plek om haar mobiele telefoon op te laden. Door te focussen op wat zij noemt “the digital now” vergeten we om te leven in het hier en nu. Bekijk de lezing van Abha Dawesar hier.

4. We hebben momenten van stilte nodig om onszelf te begrijpen

Je kunt de meest fantastische dingen meemaken in je leven en nog steeds niet in staat zijn om deze volledig te waarderen of beleven als je niet mindful kunt zijn, legt schrijver Pico Iyer uit in zijn lezing. We hebben momenten voor onszelf nodig om op deze ervaringen te reflecteren om ze volledig te kunnen begrijpen, zonder de constante onderbreking van social media. Bekijk de lezing van Pico Iyer hier.

Bron: Inc
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie