ThursDaily: Stichting MIND Blue Monday Run

The Optimist 11 jan 2024 Gezondheid

Maandag 15 januari 2024 is het Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. Maar mensen met depressieve klachten kunnen hier natuurlijk het hele jaar last hebben. Om hier aandacht voor te vragen en hen te steunen, gaan mensen juist op deze dag in héél Nederland (hard-)lopen, tegen depressie en vóór mentale gezondheid!

Tijdens de MIND Blue Monday Run zijn er verschillende runs, wandelingen en andere activiteiten door het hele land. Het gaat hierbij niet om het winnen, maar om het steunen van mensen die te maken hebben met somberheid en depressie. Tegelijkertijd werk je aan je eigen mentale gezondheid door in beweging te zijn.

In 2018 startte initiatiefnemer Stefan Wendel met de eerste run in Blauwestad (bij Groningen). De run van Stefan groeide al snel uit tot een landelijke actie. Hij is al lang niet meer de enige die deze run organiseert. Honderden mensen deden de afgelopen jaren mee met verschillende runs en wandelingen door het hele land.

Het fenomeen “Blue Monday” klopt niet. De dag is verzonnen als marketingstunt om meer zonvakanties te verkopen. De Britse psycholoog Cliff Arnall verzon de dag, maar zijn redenatie is niet wetenschappelijk onderbouwd. Volgens hem zou de maandag van de een-na-laatste week van januari de somberste dag zijn door verschillende factoren. Veel goede voornemens zijn gesneuveld, de dagen zijn nog steeds kort, de vakanties en feestdagen lijken ver weg en dan is het ook nog eens maandag!

Hoewel het misschien een “logische” redenatie is, is die niet gebaseerd op de wetenschap. Wel is het zo dat mensen last kunnen hebben van een winterdip. Dat komt doordat er minder zonlicht is. Sommige mensen kunnen zich niet goed aanpassen aan de veranderende hoeveelheid licht. Het hormoon melatonine, dat ‘s nachts wordt aangemaakt, speelt hierin waarschijnlijk een grote rol. Tijdens de ochtend, onder de invloed van licht, hoort de aanmaak van melatonine onderdrukt te worden en dit lijkt niet altijd goed te gaan. Waardoor je meer melatonine aanmaakt en je je slaperiger voelt. Ook de vermindering van vitamine D – die we voornamelijk uit zonlicht halen – kan invloed hebben op je stemming, geheugen, slaap en eetlust.

Daarom is die Blue Monday Run best een goed idee. Het creëert een gevoel van saamhorigheid, bovendien is men buiten en actief. Daarnaast wordt er elk jaar een mooi bedrag opgehaald voor Stichting MIND. Zij gebruiken dat voor preventie van en voorlichting over somberheid en depressie.

Voor een officiële inschrijving moet je helaas wachten tot volgend jaar, maar je kunt de runners van dit jaar wel steunen en aanmoedigen! Ook kun je doneren op de site van Stichting Mind.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie