FriDaily: 2.000 Zuidelijke witte neushoorns straks vrij in het wild

The Optimist 22 sep 2023 Natuur & Milieu

African Parks, een non-gouvernementele organisatie voor natuurbescherming, heeft aangekondigd dat ze de komende 10 jaar meer dan 2.000 zuidelijke witte neushoorns opnieuw in het wild willen uitzetten. African Parks heeft de rol van nieuwe eigenaar op zich genomen van de grootste particuliere fokoperatie voor neushoorns ter wereld, genaamd “Platinum Rhino”. Deze operatie is gevestigd op een terrein van 7.800 hectare in de provincie Noordwest in Zuid-Afrika en bezit momenteel ongeveer 2.000 zuidelijke witte neushoorns. Dat is ruim 15% van de resterende wilde populatie van deze soort vertegenwoordigt.

Vanwege financiële druk werd Platinum Rhino op 26 april 2023 geveild, maar er waren geen biedingen. Door de expertise van African Parks in het effectief beheren van beschermde gebieden en grootschalige verplaatsingen van wilde dieren werden zij al snel de meest logische keuze. Met de steun van de Zuid-Afrikaanse overheid heeft African Parks ingestemd met de aankoop van de boerderij en alle neushoorns.

De witte neushoorn staat onder grote druk, vooral in Zuid-Afrika, als gevolg van stropen. Historisch gezien bestond de witte neushoorn uit twee ondersoorten: de zuidelijke witte en de noordelijke witte. De noordelijke witte neushoorn is functioneel uitgestorven. Het aantal zuidelijke witte neushoorns is de laatste jaren gedaald tot ongeveer 13.000.

De organisatie heeft één duidelijk doel: deze neushoorns de komende 10 jaar opnieuw in goed beheerde en veilige gebieden vrijlaten. In dit proces zullen populaties worden opgebouwd of aangevuld en daarmee is de toekomst van de soort een stuk minder risicovol. Dat maakt het voor deze soort één van de grootste inspanningen op het gebied van herintroductie over het hele continent.

 

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie