Internationale Dag van de Humanitaire Hulp #NotATarget

The Optimist 17 aug 2017 Samenleving

Aanstaande zaterdag is het de World Humanitarian Day, oftewel de Dag van de Humanitaire Hulp. Op deze dag, die al een aantal jaar wordt georganiseerd, wordt er een hulde gebracht aan alle mensen die, ondanks gevaar voor eigen leven, hulp aan anderen verlenen.

De datum, 19 augustus, is zorgvuldig uitgezocht. Op deze dag in 2003 vond er een aanslag plaats op het hoofdkwartier van de VN in Bagdad waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Naast het bedanken van alle werkzame humanitaire hulpverleners is deze dag dus ook een moment om stil te staan bij de hulpverleners die in het verleden tijdens het uitoefenen van hun werk zijn omgekomen.

Wereldwijd zijn miljoenen mensen werkzaam voor humanitaire instanties, en dat is niet altijd even veilig. Vooral in risicogebieden, daar waar de behoefte aan hulp het grootst is, is het werk gevaarlijk. Soms, en steeds vaker, zijn de hulpverleners juist het doelwit. Dit jaar focust de Dag van de Humanitaire Hulp zich dan ook op dit kwalijke fenomeen. Door middel van de hashtag #NotATarget kan iedereen zijn stem door middel van social media laten horen, om zo wereldleiders ervan te overtuigen dat ze er alles aan moeten doen om burgers, en ook de hulpverleners, tijdens conflicten te beschermen.

Bron: United Nations
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.