10 Tips om deze maand geen alcohol te drinken

The Optimist 6 jan 2020 Samenleving

Na de feestdagen en het ontkurken van de champagne tijdens Oud & Nieuw, hebben veel mensen besloten om in januari geen alcohol te drinken. Voor de meesten van hen is het een goed voornemen dat ze zowaar vol kunnen houden, maar een kwart lukt dat helaas niet.

Onder het motto ‘Zet je alcoholgebruik op pauze’ is er de zogenaamde ‘IkPas-actie’. Dit is een variant van de Engelse ‘Dry January’ campagne. De Nederlandse actie telt deze keer meer dan 40-duizend deelnemers. Vergeleken met vorig jaar zijn dat er bijna twee keer zoveel. Waarschijnlijk laten veel meer mensen de alcohol deze maand achterwege, maar zij hebben zich niet officieel aangemeld bij de actie.

Fitter worden is voor deelnemers de voornaamste drijfveer om dertig dagen lang geen wijn, bier of andere sterke drank te drinken. Dat het mijden van alcohol bijdraagt aan het voorkomen van ziekten, is voor de meesten mooi meegenomen. In vriendenkringen stimuleren mensen elkaar om mee te doen, maar er zijn ook bedrijven die hun medewerkers aanmoedigen om deze maand alcoholvrij door te komen.

Tips

Voor degenen die het lastig vinden om het zolang vol te houden, verzamelden we wat tips die van pas kunnen komen.

• Beschouw het als een dagelijks voornemen: ‘vandaag drink ik geen alcohol’. Dit voorkomt dat je het beschouwt als een eindeloos lange ‘verplichting’, waar je tegen opziet.

• Doe het samen met vrienden of collega’s. Dat geeft stimulans en steun – en levert vaak ook een acceptabele vorm van sociale controle op.

• Doe de alcohol het huis uit. Breng het desnoods bij familie of vrienden die niet drinken. Alles om de verleiding te voorkomen.

• Blijf gewoon afspreken en uitgaan met vrienden. Het plezier hiervan hoef je jezelf niet te ontzeggen. En als je dit plezier kunt loskoppelen van alcohol, ben je weer een stap verder.

• Zorg zelf voor afleiding. Probeer een nieuwe hobby, sport of andere activiteit waarmee je nieuwe mensen leert kennen.

• Als je iets drinkt en niet aan de frisdrank wilt, probeer dan alcoholvrije alternatieven. Die zijn tegenwoordig ruimschoots beschikbaar en misschien vind je ze net zo lekker.

• Neem je verantwoordelijkheid en maak het bekend in je omgeving. Dan reageren mensen niet verbaasd en kunnen ze er rekening mee houden als ze je een drankje aanbieden.

• Weet dat een maand helemaal geen alcohol drinken veel beter is dan ‘te minderen’. Het helpt je namelijk om los te komen van de gewoonte om te drinken. En het scheelt ook nog geld.

• Wees je ervan bewust dat je je lichaam een groot plezier doet door geen alcohol te drinken. De lever herstelt zich, het glucosegehalte in het bloed daalt waardoor je buikvet afneemt en ook je cholesterolgehalte daalt. Waarschijnlijk slaap je ook beter, voel je je fitter en alerter.

• Ga naar de website www.ikpas.nl als je je nog wilt aanmelden of als je advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie