10 minuten mindfulness verandert de manier waarop je reageert

The Optimist 20 jan 2017 Zingeving

Volgens onderzoek verandert mindfulness de manier waarop we omgaan met mensen en werk. Wanneer mindfulness wordt beoefend en toegepast, kan het de wijze waarop je hersenen werken aanzienlijk veranderen.

Door middel van herhaalde training wordt de hersenactiviteit doorgestuurd van het reactionaire gedeelte in de hersenen naar het rationele gedeelte. Op deze manier stimuleert mindfulness de activiteit in het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor logisch denken en impulscontrole. Dit kan dus leiden tot verbetering van de manier waarop je beslissingen neemt of uitvoert, of met anderen omgaat.

Hier zijn 5 makkelijke manieren die je helpen meer mindful te worden:
1. Beoefen mindfulness 10 minuten per dag

De meeste mensen beoefenen mindfulness het liefst in de ochtend, maar het kan ieder moment van de dag.

2. Vermijdt het lezen van e-mail in de ochtend

Onze hersenen zijn over het algemeen het meest gefocust en creatief in de ochtend. Dit is het juiste moment om aandachtig en strategisch werk te doen. Als je je ochtend begint met het lezen van je e-mail zullen je hersenen worden afgeleid en overgaan op reactief leiderschap.

3. Zet al je notificaties uit

De notificatiesystemen op je telefoon en laptop leiden tot reactief leiderschap. Ze houden je mentaal druk bezig en zorgen voor stress.

4. Stop met multitasking

Ook multitasking leidt tot reactief leiderschap, omdat het je hersenen bezighoudt en zorgt voor onnodige stress.

5. Maak een agenda

Plan iedere twee weken een zelfevaluatie en kijk hoe goed je de andere vier tips toepast. Probeer ook eens om samen met iemand mindfulness te beoefenen. Dit geeft de mogelijkheid om elkaar te evalueren. Dat kan niet alleen erg behulpzaam zijn, maar ook motiverend werken.

Bron: Hbr
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie