Bij een coöp bent u de baas

The Optimist 130 oktober 2010 Actualiteit
Zo op het oog leek het een onmogelijke taak: tweeduizend mensen zover krijgen om elk tweehonderd dollar te geven aan een kruidenierszaak die nog niet bestaat. Maar dat is precies waar David Marangio en een toegewijde groep foodies al een jaar mee bezig zijn: ze delen flyers uit, bemannen standjes op braderieën en organiseren wijkvergaderingen in hun woonbuurt in Brooklyn, New York. Hun doel: een voedselcoöperatie openen, een kruidenierszaak die in handen is van en, in dit geval, gerund wordt door zijn leden, met als missie meer lokaal geteeld en biologisch voedsel in de gemeenschap te krijgen — met korting. Dit is een ideale tijd voor voedselcoöps, en ze floreren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Lid worden van een coöp is een vorm van voedselactivisme — een afwijzing van grote voedselbedrijven. En momenteel lijkt het wel of dat een bedrijfstak op zich geworden is. Onder andere dankzij invloedrijke boeken als Food Inc. en films als Super Size Me vinden we het nu erg belangrijk waar ons voedsel vandaan komt, wie het heeft geoogst, waar het is geteeld, hoever het heeft gereisd en of het genetisch is -gemanipuleerd. ‘Mensen hebben steeds meer hun buik vol van bedrijven die geen

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie