Bewust op zoek naar vriendelijkheid en liefde

The Optimist 16 apr 2021 Samenleving

De negativiteit in de wereld is door de coronacrisis zichtbaarder dan ooit. Waar zijn de vriendelijkheid en de liefde gebleven? Dichterbij dan je denkt dankzij drie eenvoudige stappen.

DOOR: ASTRID LANDMAN

Er ontstaat steeds meer verdeeldheid tussen mensen. Er is boosheid, onbegrip en angst naar elkaar. Je vindt het virus onzin of juist niet, de een houdt zich aan de maatregelen, terwijl de ander het nut er niet van inziet, de een komt in een negatieve spiraal, terwijl de ander juist positieve dingen ziet.

Het heeft zijn weerslag op hoe we met elkaar omgaan. Met de dierbaren om ons heen en met anderen. Terwijl we elkaar juist nu zo nodig hebben. Meer dan ooit zijn we op elkaar aangewezen.

Waarom de focus op het negatieve sterker is

Het is niet zo vreemd dat negativiteit de overhand heeft. Dat heeft te maken met de negativiteitsbias, een van de fascinerende eigenschappen van ons oude brein. Het functioneerde duizenden jaren geleden super. Toen de leefomstandigheden een stuk ruiger en gevaarlijker waren dan nu. De aanval van een tijger of het omkomen van de honger waren gevaren waar onze voorouders mee leefden. Het oude brein beschermde hen door standaard op zoek te gaan naar gevaar.

In de moderne tijd spelen deze gevaren voor de meesten van ons niet meer. Maar nog steeds is ons oude brein gefocust op wat er niet werkt in ons leven. En dat gebeurt zo snel, dat je het vaak pas achteraf doorhebt.

Het verklaart de manier waarop we denken. Hierdoor zie je wel die rondslingerende spijkerbroek, maar waardeer je minder het kopje koffie dat je die ochtend kreeg van je partner. Of blijft een vervelende opmerking langer hangen dan een compliment.

Focussen op negativiteit is dus makkelijker. En dat is funest voor onze relaties en voor een betere wereld waar liefde en vriendelijkheid de overhand heeft.

Maak positiviteit weer zichtbaar in 3 stappen

Het kan anders; een positievere wereld begint bij jezelf.

We leven in een dualiteit. Dit betekent dat als er negativiteit is er ook iets positiefs moet zijn, al ligt het nog zo diep begraven. Focussen op positiviteit kun je leren. En het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Stap 1

Als eerste is het belangrijk om je bewust te zijn van die negativiteitsbias. Ben je je daarvan bewust, dan heb je de keuze om je aandacht te richten op de positieve dingen in je leven.

Schrijf elke dag 3 dingen op die goed gaan, waar je blij van wordt of trots op bent. En bedenk… wat je aandacht geeft groeit. Focus jij vooral op die rondslingerende spijkerbroek of die vervelende opmerking, dan kom je in een negatieve spiraal. Maar focus jij meer op de complimenten die je krijgt en het kopje koffie van je partner, dan krijg je daar meer van.

 

Stap 2

Oefen dankbaarheid. Dankbaarheid is het tegengif voor negativiteit. Door dankbaarheid groeit vreugde. Je voelt je gelukkiger en positiever. Uit je dankbaarheid, dan kom je in het nu. Je kunt geen negativiteit voelen. Het opent je hart.

Voel zelf maar. Doe je ogen dicht en denk aan iets waar je dankbaar voor bent. Het eerste dat je te binnenschiet, het maakt niet wat, het kan groot of klein zijn.

Wat voel je als je daaraan denkt? Misschien voel je warmte, blijheid, liefde, geluk, zachtheid. Voel je het in je buik, je hart of je borst of ergens anders?

Uit onderzoek volgt dat je je positiviteit verhoogt als je regelmatig je aandacht richt op de aspecten in je leven waar je dankbaar voor bent.

Pak pen en papier en maak een dankbaarheidslijst. Schrijf alles op waar je dankbaar voor bent. Voor je gezondheid, het fijne huis waar je in woont, een koelkast vol met eten, de liefde van je partner. Zie de dankbaarheid ook in de kleine dagelijkse dingen. Een boek lezen in de zon, de tuin die in bloei staat of het fijne gesprek dat je had met een vriend of vriendin.

Kijk elke dag op deze lijst en vul het aan met nieuwe dingen.

 

Stap 3

Maak vandaag een commitment met jezelf om elke dag minimaal 1 positief gebaar naar iemand te maken. Een compliment aan een vriendin, je waardering uitspreken naar je partner, een glimlach voor zomaar iemand die je op straat tegenkomt, een vriendelijk woord voor de barista die elke dag een cappuccino voor je maakt, een cadeautje meenemen als verrassing.

Het kost nog geen 5 minuten. Maar de aandacht verschuift naar wat er wel is.

Bedenk dat elk stukje positiviteit en liefde dat jij geeft, uitstraalt naar de rest van de wereld. Hoe krachtig is het effect als iedereen elke dag een positief gebaar maakt. Dan kan het niet anders dan dat de wereld een betere plek wordt. Waar liefde en vriendelijkheid normaal zijn. En positiviteit zichtbaarder is dan ooit.

Dat is de wereld waarin ik graag wil leven. Jij ook?

 

Astrid Landman is voormalig juriste en relatiespecialist en oprichter van Air meets Water.

Meer informatie: www.airmeetswater.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Bewust op zoek naar vriendelijkheid en liefde”

  1. Heb je naasten lief. Karma is oorzaak en gevolg, wat je zaait zal je oogsten, persoonlijk mogen ervaren. Help is on his way, alleen maar om te vragen. Many blessing xxx alice

Geef een reactie