Bevrijdende inzichten van een levenscoach

The Optimist 23 dec 2022 Zingeving

Levenscoach Baukje ten Herkel neemt ons in het boek Vleugels mee in haar persoonlijke zoektocht naar meer levenskracht en vreugde. Het verhaal zal je inspireren om je eigen leed – klein of groot – recht in de bek aan te kijken en ermee aan de slag te gaan. We delen haar inleidende woorden uit het boek en een passage over onze innerlijke stem.

DOOR: BAUKJE TEN HERKEL

Ik heb een fantastische kindertijd gehad in een omgebouwde boerderij met alle ruimte. Ik had ouders die alles voor me deden en van wie ik alles mocht, ik had een paard, genoeg vriendinnen en haalde goede cijfers op school. Groot leed als ernstige ziektes, overlijden van dierbaren, geweld of andere zichtbare traumatische gebeurtenissen, zijn mij bespaard gebleven. Ik had alleen wat last van ‘klein leed’, onzichtbaar voor de buitenwereld.

De impact van dat ‘kleine leed’ kon ik toen alleen nog niet zien. Ik wist alleen dat ik mij, ondanks mijn ogenschijnlijk fijne jeugd, vanbinnen altijd onrustig, zwaar, onveilig en leeg voelde.

Omdat ik als kind vond dat ik geen reden had om me zo slecht te voelen, ging ik aan mezelf twijfelen. Hierdoor ging ik gedrag vertonen om toch mijn portie aandacht te krijgen en bevestigd te worden in wie ik was. Ik ging de behoeften en emoties van mijn ouders voelen en paste mijn gedrag daarop aan. Tegelijk bouwde ik een hoge muur om me heen, was ik enorm kritisch, vaak ziek en had ik diverse ‘ongelukjes’. Mijn ouders en mensen in mijn omgeving begrepen mij niet en al snel kreeg ik het stempel van lastig, verwend kind. Zelf begreep ik mijn gedrag en mijn zware emoties al helemaal niet. Ik had het toch goed?

Vanaf het moment dat ik mijn ouderlijk huis verliet, besefte ik dat ik het anders wilde. Ik stond officieel op mijn eigen benen en voelde een groot verlangen in mij naar een leven met meer licht en vreugde. In die periode begon mijn zoektocht naar antwoorden en heling.

Mijn zoektocht werd een reis, waarin ik ontdekte dat mijn grootste uitdaging was om zonder randvoorwaarden gelukkig te zijn met de persoon die ik vanbinnen ben en waarop de buitenkant geen invloed heeft.

Randvoorwaarden die mijn ego stelt, zoals een goed salaris, een succesvolle baan, een interessant leven, veel vrienden, er goed uitzien, ertoe doen en ga zo maar door. Op een gegeven moment kwam het wijze antwoord bij me binnen: het grootste goed is dat je je liefdevolle zelf mag worden.

Om mijn licht te kunnen vinden, moest ik eerst mijn traumatische ervaringen en wondstukken aankijken en helen. Trauma’s kunnen grote en ogenschijnlijk kleine dingen zijn, die je bewust of onbewust hebt ervaren, en die jou als mens in je kern zo pijnlijk geraakt hebben, dat ze een blijvende impact op jouw zijn hebben. Meestal ondervind je er emotionele of fysieke pijn van. Ik besef dat deze woorden grote en heftige beelden kunnen oproepen, maar ik heb ontdekt dat het bagatelliseren van ‘klein leed’ mensen ervan weerhoudt om te kunnen luisteren naar hun gevoelens en signalen en juist naar die plekken te gaan waar hun licht te vinden is.

‘Alle antwoorden zijn binnen in ons te vinden, wees dapper genoeg om ernaar te kijken.’ – Baukje

In mijn zoektocht was niks mij te gek of te veel. Yoga, meditatie, mindfulness, healing, reading, reiki, hypnotherapie, sjamanisme, ijsbaden, microdoseringen paddenstoelen, kasten vol pillen in alle kleuren en maten, allerlei diëten, retraites, klisma’s, diepzielduiken, energiewerk, familieopstellingen, lichaamswerk en heel veel gesprekken met allerlei coaches en psychologen. Deze avontuurlijke reizen en ervaringen hebben mij ongelofelijk veel inzichten en ‘kwantumsprongen’ gegeven en geholpen om meer licht en levensgeluk te ervaren.

Nu is het mijn droom om anderen te helpen zichzelf terug te vinden, hun harten te openen, meer innerlijk geluk te vinden en in hun licht te zetten. Vanuit deze droom heb ik mijn leerschool en reflecties van afgelopen jaren in dit boek opgeschreven. Het is aan jou om eruit te halen wat bij jou resoneert. Om je te helpen jouw vleugels terug te vinden, heb ik mijn inzichten vertaald in toegankelijke oefeningen, meditaties en visualisaties achter in het boek.

Alle situaties en mensen die op een positieve of negatieve manier impact op mijn leven hebben gehad, zijn er geweest om mij uiteindelijk dichter bij mijn licht en geluk te brengen. Of een persoon of situatie mij pijn of juist liefde en vreugde heeft gebracht of mij bewust of onbewust heeft geraakt: zij zijn allemaal even waardevol geweest voor mijn ontwikkeling en groei. Ik ga ervan uit dat exact die dingen gebeurden en die ontmoetingen plaatsvonden die ik op dat moment nodig had om mijn eigen thema’s uit te werken, te helen en bij mijn eigen
volmaaktheid te komen. Ik ben er ook van overtuigd dat ik mijn ouders en partners bewust gekozen heb. Ze hebben mij geholpen om mijn gewonde en beschadigde delen te helen en zo mijn zielenwens voor dit leven te
kunnen vervullen: gaan staan voor wie ik ben in mijn eigen licht.

The wound is the place where the light enters you. – Rumi

Ik heb dit boek puur vanuit mijn hart geschreven en het is allesbehalve mijn intentie om iemand tekort of pijn te doen. Ik heb opgeschreven hoe ik de dingen beleefd heb en wat ik daarvan heb geleerd.

Ik besef dat er alleen maar interpretaties van de werkelijkheid zijn en dat er niet één waarheid is. Ik ben dankbaar voor alle wonden die ik tijdens dit leven heb opgedaan en ik ben iedereen dankbaar die mij, soms op een pijnlijke manier, mooie lessen heeft gegeven. Zonder deze leerschool had ik nooit het werk kunnen doen wat ik nu doe: harten openen en heling, liefde en licht brengen op deze wereld. Iedereen heeft de kracht in zich om zich te bevrijden van alles wat haar of zijn licht kan dimmen. Neem de tijd om de voor jouw relevante inzichten en oefeningen goed in jezelf te doorleven en te doorvoelen. Ik wens je een mooie en vooral liefdevolle ontdekkingsreis.

JE EIGEN WIJSHEID

In de Westerse wereld leren we vanaf jongs af aan vooral te focussen op onze ratio. Onze hele cultuur en waardensysteem zijn gebaseerd op het geloof dat de ratio aan alles superieur is. Hierdoor is er nauwelijks aandacht voor onze intuïtie en wijsheid met als gevolg dat velen van ons het contact hiermee zijn kwijtgeraakt. Het lijkt er zelfs op dat we er bang voor zijn geworden en het daarom zoveel mogelijk onder controle willen houden. Vreemd eigenlijk dat we het wel accepteren dat er bij dieren iets bestaat als ‘instinct’, maar dat wij als mens met onze eigen fantastische capaciteiten dat niet nodig zouden hebben.

De rationele geest is echter beperkt. Ze kan slechts de gegevens meenemen die erin zijn gestopt. Onze bron van wijsheid lijkt daarentegen toegang te hebben tot een onuitputtelijke bron van informatie. Onze intuïtieve geest weet in één oogwenk precies waar de juiste informatie te vinden is. We hebben dus allemaal veel meer wijsheid in pacht dan we voor mogelijk kunnen houden. Het is alleen nog de uitdaging om te leren deze ‘innerlijke stem’ te vinden, te horen en erop te vertrouwen.

Ook bij mij is mijn ratio het grootste deel van mijn leven mijn belangrijkste baken geweest. Als ik belangrijke vraagstukken had, dan zocht ik de antwoorden vooral buiten mijzelf, bij experts en autoriteiten. Denk aan coaches, goeroes, helderzienden, senior collega’s, mensen vol zelfvertrouwen, leidinggevenden, wijze boeken et cetera. Omdat ik zo gewend was mezelf klein te maken, dacht ik er niet over na om überhaupt eerst bij mezelf te checken wat mijn eigen bron van wijsheid mij te vertellen heeft. Nee, op verschillende gebieden had ik autoriteiten nodig die mij verder konden helpen. Mijn eigen wijsheid bestond niet en als ik haar toch hoorde praten, dan ervaarde ik het meer als een last dan als een lust. Ik nam haar niet serieus. Zo werd mijn eigen wijsheid een ondergeschoven kindje.

Tijdens mijn eerste burn-out kwam er meer ruimte om dit lijntje met mijn innerlijke wijze stem aandacht te geven. De opdracht van mijn coach was om steeds meer mijn eigen impulsen te voelen en ernaar te handelen. Dat ging zeker niet vanzelf. Als je je eigen wijsheid al zo lang hebt genegeerd, dan heeft het tijd nodig om deze stem weer te kunnen horen en te vertrouwen. Ik merkte hoe makkelijk mijn hoofd er elke keer weer tussenkwam en uiteindelijk toch bepaalde wat er moest gebeuren.

Het orakel in mij
Toen ik na mijn burn-out bij stichting Return to Sender als Managing Director begon, nam ik mij voor om het orakel in mij meer een podium te geven en goed te luisteren naar mijn eigen wijsheid. Als ik daar inderdaad de ruimte voor nam en er vertrouwen in had, ontstonden er vaak heel bijzondere dingen. De juiste mensen of antwoorden kwamen dan exact op het goede moment voorbij. Ook voelde ik heel sterk of mensen, partners of bureaus geschikt waren. Heel bijzonder om dat zo te ervaren. Ik merkte dat mijn leven er opwindender, meer vervullend en makkelijker van werd.

Helaas kon niet iedereen deze manier van werken waarderen. Het bestuur wilde alles graag zoveel mogelijk rationeel onderbouwd krijgen en dat kon ik niet altijd waarmaken. Ik was er zo van overtuigd dat bepaaldezaken goed zouden komen, maar daar kochten ze niet veel voor. Ik kon moeilijk zeggen dat mijn eigen wijsheid dat zei. Het enige wat ze nodig hadden was iemand die hen vol zelfvertrouwen kon geruststellen en dat was niet mijn grootste kracht. Hierdoor moest ik een aantal keuzes maken die niet klopten met mijn eigen buikgevoel en wijsheid, vaak met de nodige gevolgen. Achteraf voelde ik dan dat ik mezelf in de steek had gelaten. Dit was een heel naar gevoel dat me deed denken aan alle eerdere keren dat ik mezelf als jong meisje in de steek had gelaten. Ik wilde mezelf niet meer kleinmaken en mijn eigen wijsheid juist volledig omarmen. In deze periode raakte ik steeds beter met mijn eigen wijsheid in contact en voelde ik ook duidelijker wanneer iets klopte of juist was om te doen. Stapje voor stapje werd mijn eigen wijsheid mijn maatje.

Eind 2019 werd ik op een dag wakker met een heel duidelijk stemmetje, dat tegen mij zei dat ik mijn baan moest opzeggen en voor mijn passie moest kiezen om mensen te coachen en trainingen te geven. Het was zo sterk dat ik er niet meer omheen kon. Mijn man kon lullen als Brugman, maar ik had besloten dat ik vanaf nu mijn eigen wijsheid trouw zou blijven. Het was heerlijk om er helemaal van overtuigd te zijn dat mijn wijsheid 100 procent voor mezelf klopt. Nadat ik mijn baan had opgezegd, begon het helemaal te stromen in mijn lijf. Het leek wel alsof er allemaal kleine vlinders in mijn buik zaten. Alsof ik verliefd was op de hele wereld. Een enorme boost van energie en levensgeluk.

‘Wees trouw aan je innerlijke stem, je bent wijzer dan je denkt’ – Baukje

Vrij van verwachtingen
Ondanks dat het heerlijk voelt als ik trouw kan zijn aan mijn eigen wijsheid, blijft het een grote uitdaging om mijn autoriteit niet toch in de handen van een ander te leggen. Dat komt omdat er onderscheid is tussen iets vragen omdat we ergens specifiek bevestiging of een concreet antwoord op willen ontvangen of omdat we ons helemaal kunnen overgeven aan wat is. Vaak zenden we iets uit en willen daar dan wat op terug horen. Maar als je alles kunt loslaten, los bent van alle verwachtingen en gaat voelen, dan kan er zomaar iets uit een hele andere hoek komen. Dan ontstaat echte inspiratie in verbinding met de ‘spirits’.

Ook tijdens het schrijven van dit boek had ik een moment waarop het mis dreigde te gaan. Een paar mensen in mijn omgeving hadden aangeboden mee te lezen. Ik stuurde de eerste paar hoofdstukken op en hoorde vervolgens niks meer. Ondanks dat ik volledig achter mijn eigen boek stond, merkte ik dat ik weer langzaam aan mezelf ging twijfelen. Zou het dan toch niet goed zijn? dacht ik bij mezelf. Ik voelde me weer het kleine meisje dat bevestiging nodig had van haar ouders. Ik zat volledig vast en kon geen letter meer op papier krijgen. Tot ik besefte dat ik mijn eigen wijsheid weer uit handen had gegeven. Mijn wijsheid vertelde mij dat dit boek helemaal goed is zoals het is. Het schrijven bracht mij niet alleen heel veel plezier, maar ook heling en dat was voldoende. Ik herpakte mijn vertrouwen in mezelf en voelde dat ik zelf kon bepalen of ik de mening van anderen wel of niet ter harte zou nemen. Wat een kracht gaf dat.

Er huist in ons allemaal een immens grote wijsheid. Elke keer ben ik er weer zo van onder de indruk dat we alle antwoorden in onszelf kunnenvinden, mits we er maar contact mee kunnen maken en ernaar willen luisteren. Het is een prachtig middel dat ons de juiste richting kan wijzen. Van jongs af aan leren we vooral vanuit ons hoofd na te denken en wordt ons lichaam volledig buiten beschouwing gelaten. Omdat we onszelf niet helemaal serieus nemen, zoeken we kennis en antwoorden buiten onszelf, waardoor we het contact met onze eigen wijsheid nog meer dreigen te verliezen. Door hier bewust van te worden, kun je je eigen wijsheid weer toelaten en omarmen. Voor mij voelt het als een enorme bevrijding en geruststelling om niet meer al die boeken te hoeven lezen of podcasts te moeten luisteren. De belangrijkste antwoorden zitten allemaal in mij.

Raakt dit thema bij jou? Doe dan de oefening ‘Contact maken met je eigen wijsheid’ op blz. 288.

Van 23 t/m 30 december 2022 is Vleugels van Baukje ten Herkel de boekentip van de week. Tijdens deze week bestel je het boek zonder verzendkosten in de webshop van The Optimist.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie