Mensen met overgewicht hebben vaak een afwijkende mix van bacteriën in hun darmen, waardoor ze zich soms niet in staat zijn zich \'vol\' te voelen na een maaltijd. Ook kunnen ze last hebben van chronische ontstekingen - wat uiteindelijk kan leiden tot Type 2 Diabetes en metaboolsyndroom. Dat appels gezond zijn is welbekend, maar in een nieuw onderzoek is specifiek gekeken naar de wijze waarop de niet-verteerbare componenten van appels invloed hebben op het soort bacteriën dat in de ingewanden leeft. Onderzoekers van de universiteiten van Washington en Idaho vergeleken de voornaamste appelsoorten die in het noordwesten van de Verenigde Staten worden geteeld - Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, McIntosh en Red Delicious - en kwamen erachter dat ze aanzienlijk verschillen in hun gehaltes aan voedingsvezels en polyfenolen (fenolen en proanthocyanidinen), waarbij Granny Smith de meeste van deze gunstige componenten blijkt te bezitten. Toen de onderzoekers de uitwerpselen van gewone muizen vergeleken met die van muizen met kunstmatig gekweekt overgewicht, ontdekten ze dat appels (Granny Smith waren de enige variëteit die ze testten) het abnormale bacteriële profiel van muizen met overgewicht herstelden, zodat het weer leek op wat normale muizen in hun darmen hebben. Er is meer onderzoek
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties