The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Voor zzp´ers is de eigen gezondheid minstens zo belangrijk als de financiële gezondheid van je bedrijf. Doordat je als enige in de zaak werkt, ben je namelijk erg kwetsbaar. Daarnaast hebben we niet alleen een verantwoordelijkheid naar onszelf, maar ook naar de omgeving en het milieu. Wat kun je als zzp’er doen om zo gezond en duurzaam mogelijk te ondernemen? Verderop vind je 10 praktische tips waar je als ZZP’er vandaag nog mee kunt beginnen.
Wanneer je als zzp’er niet kunt werken, komt er geen geld binnen. Ook al zorg je zo goed mogelijk voor jezelf er kan altijd iets gebeuren waardoor je niet aan het werk kunt. Zoals het breken van een arm of been. Dit heeft afhankelijk van het soort werk dat je doet invloed op je inkomsten. Gelukkig is een botbreuk doorgaans met een week of zes hersteld en kun je dit waarschijnlijk wel overbruggen. Maar wat als je in een situatie komt waarin dit een stuk lastiger wordt? Zoals bijvoorbeeld langdurige ziekte. In dit geval kun je misschien een paar maanden of zelfs jaren niet werken.
Om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt wanneer je langere tijd niet kunt werken, sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af. Dankzij deze verzekering ontvang je (na officiële vaststelling) een maandelijkse uitkering als je deels of volledig arbeidsongeschikt bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekte, burn-out, zwangerschap of een ongeval.
Veel zzp’ers denken dat ze inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid alleen kunnen verzekeren door een AOV af te sluiten. Toch is er ook nog een andere manier, namelijk een particuliere woonlastenverzekering. Dit is eigenlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je hypotheek. Het geld dat een verzekeraar je uitkeert als je arbeidsongeschikt bent, kun je namelijk gebruiken om je hypotheeklasten te betalen. Bij deze verzekering ontvang je al een uitkering als je voor minimaal 35 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard. Je ontvangt de eerste uitkering overigens pas vanaf het moment dat je één jaar arbeidsongeschikt bent.
Naast je persoonlijke welzijn is de gezondheid van de planeet een steeds belangrijker aandachtspunt. Als zzp’er kan het best lastig zijn grote maatregelen te treffen ten aan zien van duurzaamheid. Ook al verdien je deze op termijn weer terug, het vraagt wel soms wel een (flinke) investering. Gelukkig zijn er ook voor zzp’ers subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je je kantoorpand verduurzamen met bijvoorbeeld de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Dit geldt voor maatregelen zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.
Ook het elektrisch rijden heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Een elektrische auto stoot minder CO2 uit en het draagt bij aan je groene imago. Zakelijk elektrisch rijden kan je ook financiële voordelen bieden. Vooral door de huidige hoge brandstofprijzen, gebruik van speciale regelingen vanuit de overheid en het betalen van minder bijtelling.
Heb je duurzame plannen voor je onderneming? Zoek dan zeker uit voor welke subsidies je in aanmerking kunt komen. Voor net dat extra duwtje in de rug. Deze subsidies gelden niet alleen voor duurzame maatregelen ook zijn er tegemoetkomingen en investeringsbedragen op het gebied van duurzame ontwikkeling, innovatie of sociale doelen. Kijk hiervoor op websites zoals van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of het Ondernemersplein.
1. Pak vaker de (elektrische) fiets of openbaar vervoer in plaats van de auto en plan afspraken buiten de spits in.
2. Beweeg regelmatig en drink tussendoor water.
3. Ga zuinig om met je elektrische apparaten en zet deze aan het einde van je werkdag uit in plaats van de sluimerstand te gebruiken.
4. Zet de verwarming een graadje lager en doe deze een uur voor het stoppen met werken uit.
5. Vervang lampen voor energiezuinige LED-verlichting en maak optimaal gebruik van daglicht.
6. Isoleer je kantoor; gebruik tochtstrips, verwarmingsfolie en dicht gaten & kieren.
7. Print zo weinig mogelijk en kies waar mogelijk voor ongebleekt papier. Denk ook aan milieuvriendelijke verpakkingen bij het verzenden van pakketten.
8. Eet minder (rood, bewerkt) vlees bij de lunch. De vleesindustrie is vervuilend én het is beter voor de gezondheid.
9. Maak bewuste keuzes in je partners en leveranciers.
10. Ondersteun een maatschappelijk of duurzaam initiatief. Goede doelen zijn in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar (win-win).
Het zijn de kleine dingen die uiteindelijk bij elkaar een groot verschil maken. Met de juiste mindset kom je al een heel eind! Want aandacht voor het milieu en een goede gezondheid ís niet alleen beter, het werkt ook zoveel lekkerder. Draag jij actief bij aan het welzijn van mens en milieu, laat dit zien in je uitingen. Het zal ook zeker gewaardeerd worden door je relaties en klanten.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties