Alles over biologische producten

The Optimist 23 mrt 2021 Gezondheid

Vooral in deze tijd, waarin je winkels het beste zoveel mogelijk kunt vermijden, kun je voor biologische producten terecht bij een online supermarkt of drogisterij. Waar kun je dit het best en voordeligst doen? Zijn biologische producten echt zoveel beter? En waar moet je op letten voor kwalitatieve biologische producten? Wij vertellen je alles wat je moet weten. Of het nou gaat om natuurvoeding, superfood, supplementen of persoonlijke verzorging.

Is biologische voeding en natuurlijke verzorging echt beter?

Zijn eco-producten zoals biologische voeding en natuurlijke verzorging beter? In dat antwoord kunnen we kort zijn; ja. Niet alleen voor jou, ook voor de maatschappij, dieren, milieu en biodiversiteit. Op weg naar een betere wereld is het vooral belangrijk dat het overkoepelend bewustzijn over duurzaamheid groter wordt. Dat we steeds beter begrijpen hoe groot de invloed van consumptie op onze leefomgeving is. Producten met pure, biologische ingrediënten, natuurlijke en effectieve stoffen hebben een positieve invloed op je gezondheid, schoonheid en psychisch welzijn.
Veel reguliere cosmetica en voedingsmiddelen bevatten schadelijke chemische, synthetische stoffen. Deze komen vervolgens via het afval en afvoerputje in ons ecosysteem terecht, en zo ook in de voedselketen. Ook worden dergelijke stoffen steeds vaker in verband gelegd met (ernstige) gezondheidsproblemen. Naast schone, pure ingrediënten is het belangrijk te kijken naar de grondstofwinning en of de productie duurzaam is. Kijk ook of er gebruik wordt gemaakt van dierproeven en of de verpakking gerecycled kan worden. Dan zijn biologische en natuurlijke producten goed voor jou én een betere wereld!

Goedkope biologische producten

Wanneer je het hebt over biologische producten zegt goedkoop niet zoveel over “goed”. Biologische en eerlijke producten kunnen namelijk niet goedkoop zijn. Daarvoor betaalt altijd iets of iemand de prijs; je gezondheid, dierenleed, slechte arbeidsomstandigheden of het milieu. In goedkope voedingsmiddelen of cosmetica worden houdbaarheids-, vulmiddelen en toevoegingen gebruikt zodat ze tegen een lager bedrag geproduceerd kunnen worden.

Voor biologische producten betaal je meer, maar krijg je ook meer! Biologische voeding bevat gemiddeld 30% meer voedingsstoffen. Met bijvoorbeeld een shampoo bar kun je veel langer doen dan een plastic fles waarvan de inhoud voor het grootste deel uit water bestaat. Ook nog eens minder belastend voor het milieu. Dan is een iets hogere prijs ‘fair enough’ toch?

In een online winkel voor biologische producten betaal je meestal minder dan in een fysieke winkel. Dat komt voornamelijk omdat webshops geld besparen door lagere overheadkosten. Je kunt op je gemak het assortiment bekijken en vergelijken én het scheelt je een ritje naar de winkel. Online biologische winkels zoals Superfoodstore.nl hebben een hoge klanttevredenheid en leveren al de volgende dag.

Hoe weet je of producten écht biologisch zijn?

De meeste termen op het gebied van eerlijke, duurzame en natuurlijke producten zijn niet beschermd. Dat wil zeggen dat er makkelijk iets ‘groens’ beweerd kan worden over een product terwijl dit in werkelijkheid niet zoveel zegt. Ook wel ‘greenwashing’ genoemd. Daarbij wil een natuurlijk product niet zeggen dat het duurzaam is geproduceerd en kan een bio-product nog steeds op dieren zijn getest.

Gelukkig worden we steeds kritischer, kijken we nauwkeuriger naar de ingrediënten en de achtergrond van de producent. Er zijn ook keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van een biologisch product.

Biologische keurmerken

Een product mag biologisch worden genoemd wanneer deze uit minimaal 95% echte biologische ingrediënten bestaat. Je mag verwachten dat bij de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu, dier en mens. Biologische producten zijn vanouds herkenbaar aan het EKO-keurmerk en sinds tien jaar ook aan het Europees biologisch keurmerk. Beide logo´s voldoen aan dezelfde eisen. De keurmerken worden jaarlijks gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie SKAL.

Het Demeter keurmerk is een kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De eisen voor dit keurmerk gaan een stap verder dan alleen biologisch. Biologisch-dynamische landbouw en voeding heeft extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Welke producten vervang jij in een biologische variant? Voor jezelf en een betere wereld!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie