Mythe 2: Industriële voeding is veilig, gezond en voedzaam

The Optimist 056 mei 20032003 Gezondheid
Niet waar, want: industriële landbouw laat schadelijke bestrijdingsmiddelen achter in groenten en fruit met, maakt boeren en consumenten ziek en voegt antibiotica en groeihormonen toe. Marco Visscher | 56 mei 2003 Een rondgang door de supermarkt voedt het geloof, dat er niets mis is met onze voeding. De appels glimmen, er zit geen rotte plek op de tomaten, er staan mooie, kleurrijke foto\'s op de verpakkingsmaterialen van chocoladekoeken of de potten jam. Het lijkt er op dat er geen betere plaats is waar je zo veel veilig - en zelfs gezond - voedsel kunt kopen. Maar dan enkele cijfers van Amerikaanse autoriteiten. Volgens de Food and Drug Administration (FDA) zijn ten minste 53 veel voorkomende bestrijdingsmiddelen geclassificeerd als kankerverwekkend. Vijf jaar geleden trof de FDA resten van bestrijdingsmiddelen aan op 35 procent van het voedsel dat werd getest. Volgens de Environmental Protection Agency zijn veruit de meeste gebruikte bestrijdingsmiddelen onvoldoende getest, zeker in combinatie met elkaar. Het is onbekend wat het effect is op ongeborenen, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Boeren ondervinden nog de meeste gezondheidsklachten door de bestrijdingsmiddelen. Amerikaanse boeren die met chemische herbiciden werken, lopen zes keer meer kans dan anderen op non-Hodgkins lymfoma, een bepaald type kanker.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie