Succes en gevaar van GM voedsel waait over
064 maart 20042004
Gezondheid
De strijd tegen gentechnologie lijkt verloren, maar critici blijven wijzen op ingrijpende implicaties. Marco Visscher | 64 maart 2004 issue Europa is bijna om. De eerste aanvragen voor commerciële aanplant van genetisch gemodificeerde (GM) gewassen, zijn in Brussel aangekomen. Er is nog verdeeldheid tussen de landen, maar het Europese Voedselagentschap heeft het wetenschappelijke advies al klaarliggen: veilig, niets aan de hand. Vanaf april moet op het etiket worden vermeld wanneer gebruik is gemaakt van gentechnologie, maar alleen wanneer het meer dan 0,9 procent is van de totale ingrediënten. Voor producten als vlees, melk en eieren die afkomstig zijn van dieren die zijn grootgebracht met GM-veevoer, is het etiket niet verplicht. Evenals Europa voelt ook Brazilië druk van de Verenigde Staten, die met Canada en Argentinië bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) strijden voor versoepeling van de strenge toelatingsregels. Wanneer Brazilië inderdaad GM-sojabonen accepteert, is er geen land meer dat gentechvrije soja kan garanderen. En Nieuw-Zeeland ten slotte, heeft onlangs zijn moratorium op genetisch gemodificeerde gewassen opgeheven. Ofwel: het ziet ernaar uit, dat de strijd tegen gentechnologie is verloren. Maar volgens critici kunnen de implicaties daarvan wel eens ingrijpender zijn dan wordt aangenomen. Want hoe veilig is GM-voedsel nu eigenlijk? New Scientist (26
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Reacties