Gratis brillen voor Utrechtse kinderen

The Optimist 12 mei 2025 Gezondheid

In Utrecht krijgen kinderen een gratis bril als hun gezinnen moeilijk rondkomen. Dit werd bekendgemaakt door de Hogeschool Utrecht, die samenwerkt met de gemeente, een brillenleverancier en lokale opticiens om dit mogelijk te maken.

Voor ouders met weinig geld is een bril voor een kind een grote uitgave. Volgens directeur Judith Smit van Instituut Paramedische Studies kost een bril ten minste 100 euro. Dit moeten mensen vaak zelf betalen, want een kinderbril zit niet in het basispakket. Smit is een van de betrokkenen bij de Utrechtse samenwerking. Hoewel de vier partijen woensdag hun samenwerking bekend maakten, is het project al eerder gestart. ‘We zitten op de vijfentwintigste bril’, zegt lector Lizet van Ewijk, die een van de leiders is van het programma Gezond & Wel bij de hogeschool.

Sommige kinderen hebben nog nooit een bril gehad wanneer ze bij de hogeschool komen voor een oogmeting. Een paar daarvan hebben -5 en -7, waardoor ze helemaal niets zien, aldus orthoptist Mari Gutter. Ze herinnert zich ook een kind uit groep drie die zat te klieren in de klas, omdat hij niets zag.

Als kinderen met slechte ogen geen bril krijgen, kunnen ze daar de rest van hun leven last van hebben. Als een lui oog bijvoorbeeld niet wordt behandeld, dan kan het andere oog ook slechter worden. Ook scheelzien kan het beste zo vroeg mogelijk worden aangepakt, aangezien kinderen na twaalf jaar niet meer beter gaan zien. Daarnaast kan het gebeuren dat kinderen door hun slechte zicht minder goed meekomen in de klas of vaker vallen tijdens buitenspelen of gym. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het lastiger kan zijn om vrienden te maken of goed te presteren op school. De negatieve impact op de gezondheid van een kind kan dus leiden tot slechtere sociale en economische omstandigheden.

Bijna achtduizend kinderen groeien in Utrecht op in een huishouden dat moeilijk kan rondkomen. Daarvan heeft 12 procent van de vier tot twaalfjarigen een bril nodig. Het programma kan er ongeveer vierhonderd weggeven. Daarom denkt Van Ewijk dat er nog meer kinderen zijn die geholpen kunnen worden.

Echter zijn dit soort oplossingen een vorm van pleisters plakken, aangezien het onderliggende probleem niet wordt aangepakt. Zoals een sociaal minimum of een kinderbril in het basispakket van de verzekering. Toch zijn dit soort initiatieven belangrijk. ‘Want ze verzachten de armoede’, zegt Mariëtte Lusse, lector kinderarmoede aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Zolang armoede niet structureel wordt opgelost, zijn dit soort acties hard nodig.’

Voor meer informatie, klik hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie