
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In zes Europese landen gaven ruim 51.000 museumbezoekers hun mening over hun museumervaring. Hiervan gaf 91% aan zeer tevreden te zijn met hun bezoek.
Voor het eerst is er een grootschalig Europees onderzoek gedaan naar de publiekstevredenheid van musea. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Sentomus en de Universiteit Antwerpen. Ze keken onder andere naar Nederland, België en Duitsland.
Naast algemene tevredenheid testte het onderzoek nog andere deelaspecten. Deze blijken ook zeer positief te scoren. Zo gaf 92% van de bezoekers aan dat ze tevreden waren over de vriendelijkheid van de medewerkers. Daarnaast zou het personeel makkelijk aanspreekbaar zijn, duidelijk zichtbaar en behulpzaam. De expertise van de medewerkers werd ook hoog ingeschat.
Niet alleen bieden musea esthetisch genot aan bezoekers, ook hebben ze een bredere maatschappelijke en psychologische invloed. De onderzoekers gebruikten het zogenaamde Impact Compass Model (ICM) om het mentaal welzijn van museumgangers te meten. De resultaten zijn hoopgevend.
‘Musea worden ervaren als een veilige haven: een plek waar iedereen zich welkom en veilig voelt’, zegt Annick Schramme, professor cultuurmanagement aan UAntwerpen. Bovendien stimuleren musea mensen om te denken, wat de blik van bezoekers kan verruimen. Ook bevorderen musea de creativiteit van hun bezoekers, prikkelen ze de verbeelding en motiveren ze om nieuwe dingen te ontdekken.
Het onderzoek keek ook naar wat bezoekers van musea verwachten in de toekomst. Interactieve en immersieve kunstbelevingen blijken het meest gewenst te zijn. Daarnaast hechten bezoekers belang aan musea die jonge kunstenaars ondersteunen, duurzaam en milieuvriendelijk zijn en ruimte bieden om anderen te ontmoeten.
Hoewel musea dus al erg hoog scoren, is er nog groeipotentieel. Mensen ervaren musea minder als een ontmoetingsplaats, aldus Schramme. Hierin zouden sommige musea zich nog kunnen verbeteren. Ook mist het leren van nieuwe vaardigheden volgens bezoekers. Daar zouden musea op kunnen inspelen door het aanbod uit te breiden.
Uit dit onderzoek blijkt vooral dat musea goed op weg zijn om een plek te zijn waar mensen zich goed voelen, nieuwe ideeën opdoen en zich creatief kunnen uiten. ‘Verschillende leeftijdsgroepen, achtergronden en geslachten hebben uiteenlopende behoeften,’ zegt Schramme. ‘Die met elkaar combineren wordt een interessante uitdaging.’ Met deze resultaten zetten musea alvast een grote stap in de richting van een toekomst die even boeiend als inclusief is.
Voor meer informatie, klik hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties