Restaurant geeft eenzame jongeren een maaltijd

The Optimist 15 nov 2024 Samenleving

Het eerste jongerenrestaurant van Nederland is maandagavond 11 november van start gegaan. Stichting WESP geeft eenzame jongeren uit Wassenaar de kans om nieuwe vrienden te maken en samen te koken. NU.nl ging langs.

Rond een uur of vier druppelen de eerste jongeren restaurant Me Gusta in Wassenaar binnen. Een beetje onwennig kijken ze elkaar aan. Sana (20) en Kaynaat (22) leiden ze naar de grote tafel in het midden. Even later komt Emir de keuken uit en slaat de jonge gasten vriendschappelijk op de rug.

Sana, Kaynaat en Emir zijn de initiatiefnemers van het jongerenrestaurant, dat ze samen met de sociaal-culturele stichting WESP hebben opgezet. De bedoeling is om een plek voor eenzame jongeren te creëren. Zodoende opent Carl Groeneveld zijn restaurant twee keer per maand voor het team en de jonge gasten.

Rondleiding inspireert

Op basis van opgeschreven talenten geeft het team de jongeren taken in het restaurant. Ze kunnen bijvoorbeeld meehelpen in de keuken, of leren hoe ze een cappuccino maken. Die werkervaring helpt dan bij het vinden van een baan. ‘Dan hang je niet daar buiten rond, maar dan ben je hier, dat is toch veel beter?’, zegt Emir.

Een rondleiding met uitleg over alle mogelijke taken inspireert veel jongeren. We lopen in een lange rij door de keuken, waar de eigenaar van Me Gusta en een team het eten bereidt. ‘Mooi, hè?’, zegt een jongen vol bewondering als hij de drukte en apparatuur ziet.

Extra aandacht

Het idee voor het jongerenrestaurant komt van de 21-jarige Emir. Zelf had hij ook te maken met eenzaamheid toen hij naar Nederland kwam. ‘Eten verbindt ons met elkaar’, legt Emir uit. ‘Ik wilde dit structureel en langdurig kunnen doen voor jongeren, niet eens in de zoveel tijd.’

Ook de 22-jarige Kaynaat ziet dat eten verbindt. Zij kwam op haar zeventiende in de jeugdzorg terecht, waar veel kinderen niet konden koken. Ze hadden geen ouders die het hen leerden. Kaynaat zette zich voor hen in en gaf hen een eigen gekookte maaltijd mee. Al keken de kinderen wel verbaasd bij de hoeveelheid groenten op hun bord. ‘Ik vroeg of ze minstens één hapje wilden proberen’, glimlacht Kaynaat. ‘Daarna aten ze wel drie borden leeg!’ Haar collega Sana knikt instemmend. ‘Kruiden die ze kennen, helpen enorm’, voegt ze toe.

In plaats van alleen naar een psycholoog te gaan, is het volgens Emir vooral belangrijk om onder lotgenoten te zijn. ‘Een psycholoog behandelt je. Daar ga je heen met het idee dat je iets moet vertellen. Hier praat en deel je dingen vrijwillig met elkaar in een gezellige sfeer.’

Beter om hier te zijn

Verschillende talen zoals Arabisch, Engels en Nederlands klinken door het restaurant. De jongeren doen hun best om het voor elkaar te vertalen. Ondanks de taalbarrière zijn er zo’n 25 jongeren in groepjes druk in gesprek met elkaar. Het gaat van hoe je je haar het beste kunt stijlen tot hoe het leven in het Midden-Oosten was.

De onwennige jongeren van vier uur geleden zijn veranderd in sociale grapjassen, die graag gebruikmaken van een groot kartonnen Instagram-kader. Samen gaan ze op de foto met de eigenaar van het restaurant. Kennissen genoeg, nu.

“Meer informatie: https://www.nu.nl/goed-nieuws/6335250/restaurant-geeft-eenzame-jongeren-een-maaltijd-maar-vooral-veel-meer.html

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie