The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het was al een tijdje voorspeld, maar nu komen steeds meer cijfers boven drijven over ontslagen bij bedrijven als gevolg van de doorbraak van artificiële intelligentie (AI). Je zou kunnen verwachten dat het dan stilaan tijd wordt om het idee van een universeel basisinkomen, dat her en der al werd uitgetest, terug af te stoffen. Maar nog altijd stuit dat volgens de voorstanders ervan op te veel weerstand.
Uit een recent onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de bedrijven die AI-technologieën gebruiken, hun personeelsbestand al hebben ingekrompen vanwege de toegenomen automatiseringsmogelijkheden.
En afgelopen week nam de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo de beslissing om 9.000 medewerkers te laten afvloeien met de expliciete melding dat dit te maken heeft met de doorbraak van AI. Ongetwijfeld is dit nog maar het begin.
Voor de Belgische professor Philippe Van Parijs, die medeoprichter is van het Basic Income Earth Network is dat alleszins reden genoeg om zijn pleidooi voor een universeel basisinkomen te herhalen.
Hij wijst er op het nieuwsplatform “Open Democracy” op dat er met name in de ontwikkelde landen heel veel weerstand is tegen het idee om gratis geld ter beschikking te stellen voor mensen die er niet voor werken. En misschien nog meer tegen het idee om ook geld te geven aan mensen die het eigenlijk niet nodig hebben.
“Het vergt permanente inspanningen om te blijven uitleggen dat het toekennen van een universeel basisinkomen een manier is om de globale rijkdom beter te verdelen en de toenemende armoede en ongelijkheid te tackelen.”
Van Parijs is ook overtuigd van de enorme “collaterale” voordelen van een basisinkomen. “Dat mensen er dankzij het basisinkomen voor kunnen kiezen om een job te vinden die qua tijdsbesteding en passie echt bij hen past kan voor miljarden besparingen zorgen omdat minder mensen ontslagen worden of een burn-out krijgen. En uiteindelijk draait het toekennen van een basisinkomen voor mij fundamenteel over rechtvaardigheid om mensen gelijke kansen te geven.”
De bressen die AI zal slaan in onze vertrouwde manier van kijken naar werk, zijn volgens Van Parijs dan ook een gouden kans om opnieuw een luid pleidooi te houden voor een universeel basisinkomen.
Geert Degrande, auteur, publicist en co-founder van Re-Story
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties