The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De gezellige winteravonden vol lichtjes, cadeaus en feestelijke maaltijden lijken misschien nog ver weg. Maar nog even en de pepernoten liggen alweer in de winkels, en voordat je het weet is het kerst en nieuwjaar. Het is een goed moment om eens stil te staan bij de enorme impact van deze periode op het milieu. Van bergen afval tot voedselverspilling – de decembermaand kent helaas niet alleen een feestelijke kant. Daarom hierbij alvast vijf simpele, praktische tips voor prettige feestdagen voor jou én de planeet.
Decoraties zijn dé sfeermakers van de feestdagen. Maar elk jaar opnieuw decoraties kopen, vooral van plastic en andere niet-afbreekbare materialen, is niet echt duurzaam. Kies voor kwalitatieve, herbruikbare decoratie van duurzame materialen, zoals hout, stof of gerecyclede items.
Je kunt je versiering kopen in de winkel of bij een online kerstdecoratie groothandel, maar nóg beter geef je items een tweede leven door een uitje naar de kringloop. Misschien kun je daar gelijk je foute kerstoutfit scoren.
Ook leuk; ga aan de knutsel om zelf originele decoratie te maken. Verzamel bijvoorbeeld mooie items uit het bos, zoals een afgevallen tak waar je dennenappels en kerstkaartjes aan ophangt. Ook met natuurlijke materialen zoals gedroogde sinaasappelschijfjes en kaneelstokjes maak je sfeervolle versiering. Ook nog een gezellige activiteit om samen te doen!
Wat zijn de feestdagen zonder twinkelende lichtjes? Maar die gezellige verlichting kan zorgen voor een behoorlijke piek in je energieverbruik. Gelukkig bestaan de meeste soorten verlichting tegenwoordig uit LED. Hiermee kun je eenvoudig energie besparen zonder in te leveren op de warme, feestelijke sfeer.
Duurzame verlichting zegt niet alleen iets over het soort, ook over de kwaliteit. Hoe langer je verlichting mee gaat, des te beter het is. Is er toch een lichtje kapot, vervang dan alleen deze en gooi niet meteen het geheel weg. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van timers. Stel ze in zodat je kerstverlichting alleen ‘s avonds brandt en vergeet niet alles uit te zetten wanneer je gaat slapen.
Cadeaus zijn misschien geen ‘must’ met de feestdagen, maar toch voor velen toch een onmisbare traditie. Denk dit jaar eens verder dan de standaard cadeaus zoals parfum, sokken of plastic gadgets die al snel ongebruikt in de kast belanden. Kies bewust voor cadeaus die een zo’n klein mogelijke milieuimpact hebben, zoals biologische verzorgingsproducten of handgemaakte items van lokale ondernemers. Of geef een ervaring cadeau zoals een etentje of workshop.
Vooral cadeaupapier kun je makkelijk een stuk duurzamer (en goedkoper) maken. Begin op tijd met het verzamelen van materialen die je hiervoor kunt recyclen. Denk aan oud papier, tijdschriften, oude kleding, servetten, zijdepapier uit schoenendozen of een overgebleven stuk behang.
Ben jij dit jaar chef voor het feestmaal? Het eten tijdens de feestdagen is vaak een hoogtepunt, maar er wordt helaas nog ontzettend veel verspild. Denk eens na over hoe je je menu duurzamer kunt maken. Probeer lokaal en seizoensgebonden biologische ingrediënten te kopen. Die zijn vaak niet alleen verser, maar hebben ook een kleinere ecologische voetafdruk omdat ze minder vervoerskilometers afleggen.
Overweeg ook een plantaardig menu. Dit betekent niet dat je vlees helemaal moet vermijden, maar door meer groenten, noten en peulvruchten te gebruiken, verlaag je de milieu-impact van je maaltijd. Verras je gasten met een smaakvol vegetarisch hoofdgerecht of meerdere plantaardige bijgerechten.
En vergeet niet: plan je maaltijden zo dat je precies genoeg maakt en probeer restjes creatief te verwerken. Maak van overgebleven groenten bijvoorbeeld een heerlijke soep of stoofpot, en van het dessert kun je de volgende dag een smakelijk ontbijtje toveren. Zo blijft voedselverspilling minimaal, en kun je extra lang genieten van je culinaire inspanningen.
De kerstboom is hét symbool van de feestdagen en hoewel veel mensen denken dat een plastic boom duurzamer is omdat je hem hergebruikt, is dit niet altijd het geval. Een plastic boom moet minstens tien jaar meegaan om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom.
Als je kiest voor een echte boom, kijk dan of er in jouw omgeving biologische of lokaal gekweekte bomen verkrijgbaar zijn. Er zijn zelfs bedrijven waar je een kerstboom kunt huren! Deze bomen worden na de feestdagen weer teruggeplant, zodat ze kunnen doorgroeien en volgend jaar opnieuw gebruikt worden.
Heb jij geen behoefte aan (of plaats voor) een echte kerstboom? Overweeg dan een creatieve, duurzame variant zoals een DIY kerstboom van gerecyclede materialen of een minimalistische houten boom die telkens kunt hergebruiken. En anders kun je altijd nog een mooie kamerplant versieren of een stijlvolle kersttak kiezen.
De feestdagen vieren met liefde voor je dierbaren én respect voor het milieu hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips worden je feestdagen niet alleen sfeervol, ook een stuk duurzamer!
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties