Boek van de Week – Een oefening in leven, filosofie als ambacht van Pablo M. Lamberti

The Optimist 15 okt 2024 Zingeving

Boek van de Week van de Betekenis Boekenclub: Een oefening in leven, filosofie als ambacht van Pablo M. Lamberti (Boom uitgevers)

In zijn boek ‘Een oefening in leven’ maakt Pablo M. Lamberti heel goed duidelijk dat het beoefenen van filosofie de discipline en de kunde vereisen. Niet het lezen van – moeilijke – teksten en daarover schrijven, of laten lezen, maar het oefenen van filosofische gedachten maakt dat filosofie als denken een middel is om het actuele leven te begrijpen.

Daarmee is het beoefenen van de filosofie geen studeerkameractiviteit, maar: ‘Oefeningen waren gericht op het veranderen van iemands standpunten, overtuigingen, verlangens en ervaringen, en bijgevolg zijn handelingen. De beoogde transformatie van het zelf vergt dus meer dan slechts een cognitieve of geestelijke verandering; het gaat om een verandering van je hele karakter.’

Praktische oefeningen gaan over ‘zelfbeheersing, het vervullen van de plichten van het sociale leven en andere praktische handelingen.’ ‘Wat deze oefeningen gemeen hebben, is dat ze op de een of andere manier een middel zijn om een ethisch doel te bereiken: deugd, wijsheid, gemoedsrust, kortom: geluk.’

Om tot slot dan hier te eindigen met een aantal vragen te herhalen die Epictetus opstelde (uit zijn Verzameld werk) voor een zelfonderzoek:

  • Hoe zou ik mijn zelfbeeld beschrijven op dit moment?
  • Zijn mijn gedachten bevorderlijk of belemmerend voor mijn welzijn?
  • Zijn er patronen in mijn emotionele reacties?
  • Welke aspecten van mezelf waardeer ik het meest en waarom?
  • Wat geeft mijn leven betekenis en vervulling?
  • Zijn er doelen die ik steeds uitstel, en zo ja, waarom?

En wij maar denken dat hedendaagse zelfhulpboeken of zelfhulp guru’s zo modern zijn in hun manieren van aanpak. Prediker schreef het al: er is niets nieuws onder de zon.

Lees de hele recensie hier.

Ron van Es, hoofdredacteur Optimist Magazine Online & initiator Betekenis Boekenclub

 

 

 

 

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie