Uitreiking de Big Hug Award

The Optimist 11 okt 2024 Samenleving

Het is dinsdag 8 oktober en de Big Hug award 2024 begint met een toepasselijke dikke knuffel. Marnix Geus, founder van The present begint het programma met het verhaal over de Big Hug Award. Die is ontstaan om mensen bij elkaar te brengen en mensen te belonen voor hun goede ideeën. Daarna neemt Daaf Verjans, spoken word artist en presentator, het stokje over.

Het is spannend, maar wie de award ook toegereikt krijgt, iedereen is een winnaar. Dit wordt ook meerdere malen benadrukt. De top drie is uiteindelijk Turning Tables, De Wachtverzachters en Borduren met de Buren.

Finalisten

Turning Tables is een initiatief van Perspectives en is gefocust op het verbinden met mensen uit het AZC en mensen daarbuiten. Het idee om met elkaar aan tafel te schuiven is uitgegroeid. Door niet alleen met elkaar eten, maar allerlei manier vinden om elkaar te ontmoeten. Zo organiseren ze ook een keer in de zoveel tijd een bijeenkomst in een taalcafé en komen regelmatig bij elkaar.

De Wachtverzachters is een stichting die zich focust op de jongeren die bij de ggz op de wachtrij staan. Hierbij worden professionele vrijwilligers gekoppeld aan jongeren die hulp nodig hebben en door middel van onder anderen activiteiten kunnen deze mensen elkaar ontmoeten. Hierdoor krijgen de jongeren toch de hulp die ze nodig hebben, terwijl ze aan het wachten zijn.

De derde finalist is Borduren met de Buren van stichting Koekkoek. Deze mensen komen bij elkaar in dezelfde straat om met elkaar handwerkjes te maken. Volgens de stichting is borduren een gezonde verslaving en het raakt aan sociale cohesie. Hierdoor wordt eenzaamheid steeds meer bestreden.

Winnaar

Suzanne Ekel, coach en tevens jurylid van de Big Hug Award, geeft voordat de winnaar bekend wordt eerst een praatje namens de jury. ‘De award gebruiken we om de mensen met hun initiatief in het zonnetje te zetten.’ Verschillende organisaties en groepen hebben hun ideeën gedeeld en na een moeilijke zoektocht waarbij er verschillende factoren kwam kijken, zoals relevantie in deze tijd en de keuze voor landelijke of regionale acties, zijn ze toch op deze drie finalisten uitgekomen. Toch wordt er nog een keer benadrukt dat elke organisatie of groep mensen die iets hebben gedaan winnaars zijn.

Na deze uitleg wordt er dan toch onder tromgeroffel de winnaar bekend gemaakt: De Wachtverzachters. Namens organisatie neemt Liane Wolfert het geldbedrag in ontvangst en na een dankwoord, wordt iedereen zijn winst nog een keer vastgelegd in een groepsfoto.

Goed om te knuffelen

Hilde Bolt is traumapsycholoog en afgestudeerd tot psycholoog-psychotherapeut. Zij mag na de uitreiking iets vertellen over de meerwaarde van knuffelen. Ze vertelt over haar ervaring in de zware psychologie, waar ze een paar jaar gewerkt heeft, en deelt met het publiek dat ze voornamelijk gestopt is door het gebrek aan menselijkheid. In de zware psychologie is het namelijk niet toegestaan om fysiek contact te leggen, terwijl een knuffel een ingang kan zijn naar basisveiligheid.

Bij een warme knuffel komt er een chemisch stofje vrij, oxytocine, wat voor een geluksgevoel zorgt. Dit betekent dat een knuffel als sociaal gebaar niet alleen een relatie met iemand kan bevorderen, maar ook de fysieke en mentale gezondheid kan verbeteren. Hilde gaat nog een stapje verder door de vraag te stellen wie van de aanwezigen plezier heeft in vergaderen. Een enkeling steekt zijn hand op, maar het grootste deel moet toch toegeven hier geen herkenning in te vinden. Daarom oppert Hilde het volgende: ‘Hoe zou het zijn als je elke vergadering begint en eindigt met een knuffel?’ Na haar afsluiting kan het volgende onderdeel, de veiling, beginnen. De avond wordt afgesloten met een heerlijke, gezamenlijke maaltijd.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie