Positieve tips van Hans – deel 2

The Optimist 9 okt 2024 Gezondheid

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bevindt Hans van Hezewijk zich in een uitzichtloze situatie. Hij is door een chronisch progressieve ongeneeslijke ziekte zwaar gehandicapt geraakt en kan bijna niets meer, maar hij is na moeilijke beginjaren wel positief in het leven komen te staan. Hij deelt zijn tips voor positiviteit.

TIP 2: Waardevolle tips

Gemakkelijker in slaap vallen en beter slapen
Wil je gemakkelijker in slaap vallen én beter slapen én kun je tot 9 tellen? Dan kun je daarvoor de 478 methode van arts Andrew Weil (zie https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/197910-4-7-8-methode-met-ademhalingstechniek-snel-in-slaap-vallen.html gebruiken. Waarbij je in 4 seconden je longen helemaal vult met lucht via je neus, die lucht vervolgens 7 seconden lang vasthoudt in je longen en daarna in 8 seconden uitblaast via de mond. Hans: ‘Deze methode werkte bij mij pas na vijf belangrijke details waaronder dat ik álle opkomende negatieve én positieve gedachten bewust wegdruk om te kunnen tellen:

    1. de seconden tel ik heel bewust.
    2. ik blaas zoveel mogelijk lucht uit mijn longen via mijn mond. Daarna vullen mijn longen zich bijna vanzelf via mijn neus en vaak ga ik dan op een gegeven moment vanzelf geeuwen.
    3. als ik er mee bezig ben, druk ik álle opkomende andere negatieve én positieve gedachten bewust weg
    4. houd je tong tegen je gehemelte gedrukt
    5. ik gebruik deze methode meteen als ik wil gaan slapen. En niet pas op het moment dat ik moeite heb met in slaap vallen. Omdat ik dan onnodig lig te piekeren of me zorgen te maken.

Vaak val ik dan op een gegeven moment vanzelf in slaap. En als ik wakker word dan denk ik: Hoe laat zou het zijn? Waar ben ik? Echt tekenen van een diepere slaap. Ik gebruik verder ook andere aanpassingen als oordoppen en iets donkers voor de ogen.’

Op gewicht blijven met lekker eten en drinken zonder dagelijkse weegschaalstress

Als je met beperkingen zwaarder wordt dan krijg je extra hinder van je beperkingen en wordt het moeilijker voor een ander om jou te helpen. Wil je gemakkelijk op gewicht blijven met lekker eten en drinken? Dan kun je het volgende proberen:

    1. Schrijf op wat je gemiddeld dagelijks eet en drinkt en zoek uit hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt (A).
    2. Bepaal hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt (B). Deze staan in tabellen en zijn afhankelijk van je geslacht, je gewicht en je mate van beweging.
    3. Als je dagelijks teveel (B-A>0) calorieën inneemt dan word je zwaarder. Want ieder pondje gaat door het mondje, maar niet altijd door het kontje. Bepaal hoeveel calorieën je minstens moet minderen om onder de dagelijkse limiet te blijven en zet daar een extra marge op. En kijk dan hoe je je eigen limiet met voldoende lekker eten en drinken kan halen met boekje over calorieën in voedingsstoffen.
    4. Controleer bij een diëtiste of het geheel ook gezond is.

Hans: ‘Ik kan het gemakkelijk volhouden want ik weet dat ik op deze manier niet zwaarder kán worden. Door die marge kan ik af en toe als ik wil iets lekkers nemen. En het mooiste is dat ik helemaal niet baal als ik iets lekkers moet laten liggen, maar mezelf juist een compliment geef, omdat ik goed bezig ben. En dit stimuleert mij juist om zo door te gaan.’

Onbezorgd plassen en poepen

Eten en drinken is een eerste levensbehoefte; maar kun je wel een dagje overslaan. Plassen en poepen niet: dat is een eerste levensnoodzaak. Als het komt, dan komt het onverbiddelijk naar buiten. Of je op tijd op wc bent of niet. Als je het plassen en poepen niet voldoende onder controle hebt, kun je moeilijk ONTSPANNEN dingen doen en daardoor moeilijk echt genieten van het leven. Dit geldt des te sterker als je moeilijker kunt lopen en naar een aangepast toilet moet. Als je daar hinder van ondervindt, overleg dan met een praktisch ingestelde incontinentieverpleegkundige.

Met het weinig bekende darmspoelen hoef je als man of vrouw maar één keer per dag op een zelfgekozen moment naar wc om te poepen. Iets dergelijks geldt ook voor mannen bij plassen. Mannen kunnen zonder medicijnen onbezorgd plassen met een condoomkatheter. Hans: ‘Ik kan nu weer leven en er onbezorgd op uittrekken!’

Uitgebreidere informatie en 8 andere tips kun je vinden in zijn gratis boek op www.genietenmetbeperkingen.nl.

 

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie