Boek van de week – Film en filosofie, beantwoorden grote levensvragen van Jurriën Rood

The Optimist 1 okt 2024 Samenleving

De Betekenis Boekenclub met het Boek van de Week: Film en filosofie, beantwoorden grote levensvragen van Jurriën Rood uitgeverij Noordboek

Aan de hand van grote levensvragen schrijft filosoof en filmmaker Jurriën Rood de antwoorden bij elkaar via de wegen van de filosoof en het witte doek van de film. Een mooie combinatie film en filosofie want film geeft het beeld waar de filosoof die oproept en de filosofie stuit op thema’s die de filmmaker bezighoudt.

‘Beide ramen op de werkelijkheid hebben hun eigen perspectief, ze zijn als sensoren die elkaar aanvullen.’

Zoals ik vroeger al als beginnend scenarioschrijver al leerde: wat is de premisse?, zo begint de beginnende filosoof altijd met een korte vraag, die altijd weer verder langs de deuren van het leven gaat. Jurriën Rood behandelt in zijn boek er 10 van zulke om die op te lossen met filosofische gedachten en de beelden van de films die erbij horen.

Is geld goed voor je? Is seks echt zo belangrijk? Is scholing (nog) wel nodig? Hoe kan ik werkelijk van iemand houden? Hoe word ik jaloezie de baas? Wat is een goede openingszin? Hoeveel vrijheid heb ik nodig? Is het erg om alleen te zijn? Is geluk voor mij weggelegd? Waarom leven wij (inclusief de zin van het leven)?

Werkelijk belangrijke actuele vraagstukken voor ons mensen vandaag en het moet gezegd: Jurriën Rood maakt zich er niet met een Jantje van Leiden af. ‘Films zijn meestal vast verbonden aan de tijd en plaats waarin ze spelen. (…) Filosofie komt van de andere kant. Ze probeert juist niet plaats- en tijdgebonden te zijn.’

Lees de hele recensie hier

Ron van Es, hoofdredacteur Optimist Magazine Online & initiator Betekenis Boekenclub

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie