Lego maakt plannen om plastic stenen te vervangen voor milieuvriendelijk alternatief

The Optimist 27 sep 2024 Natuur & Milieu

Lego is van plan om tegen 2026 de helft van het plastic in haar stenen te maken van hernieuwbaar of gerecycled materiaal in plaats van fossiele brandstoffen. Dit als nieuwste poging om ervoor te zorgen dat haar speelgoed milieuvriendelijker is.
Het Deense bedrijf heeft vorig jaar de pogingen om stenen volledig van gerecyclede flessen te maken gestaakt vanwege kosten- en productieproblemen. Op dit moment is 22% van het materiaal in de kleurrijke stenen niet gemaakt van fossiele brandstoffen.
Op de lange termijn is Lego van plan om tegen 2032 volledig over te schakelen op hernieuwbaar en gerecycled plastic. Deze groene zet heeft ertoe geleid dat het bedrijf meer dan zeshonderd alternatieve materialen heeft getest.
De toymaker hoopt de hoeveelheid plastic op oliebasis die het gebruikt geleidelijk te verminderen door tot 70% meer te betalen voor gecertificeerde hernieuwbare hars, het ruwe plastic dat wordt gebruikt om de stenen te maken, in een poging om fabrikanten aan te moedigen de productie te verhogen.

De plasticproducenten van Lego vervangen nieuwe fossiele brandstoffen door alternatieven zoals bakolie of afvalvet uit de voedselindustrie en gerecyclede materialen, maar de kosten kunnen twee of drie keer zo hoog zijn, omdat de markt nog in ontwikkeling is.
Niels Christiansen, de algemeen directeur van Lego, zei dat de verschuiving naar duurzamere materialen een aanzienlijke stijging van de productiekosten van de stenen betekent.

Vorig jaar beloofde het concern de uitgaven aan duurzaamheid te verdrievoudigen tot ongeveer driehonderdveertig miljard euro per jaar in 2025, en beloofde het tegelijkertijd de hogere kosten niet door te berekenen aan de consument.
‘Tot nu toe hebben we besloten dat wij de last ervan zullen dragen, en de extra kosten komen uit onze winst. We weten niet zeker of consumenten bereid zijn om te betalen,’ vertelde Christiansen aan The Guardian.
Hij zei dat Lego de investering deed om “te proberen de industrie te stimuleren om zich te ontwikkelen” en “de toeleveringsketen te verschuiven” door de vraag te vergroten. Daarnaast vertelde hij dat hij hoopte dat dit uiteindelijk zou leiden tot de ontwikkeling van nieuwe of goedkopere materialen die Lego zouden helpen om haar doelstelling voor 2032 te halen.

Lego heeft ook zijn terugnameprogramma voor stenen, Replay – waarbij consumenten oude stenen aan het bedrijf kunnen doneren door middel van gratis verzending – uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk en is doorgegaan met het testen van soortgelijke modellen in de VS en Europa.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie