Korte Boekentip – De hoogste gave, waar we de liefde vinden, is het geluk van Paulo Coelho

The Optimist 27 sep 2024 Samenleving

Eigenlijk een wonderlijk boek dat hij al schreef in 1991 en dat hier in het Nederlands in 2007 uitkwam. Het bleef toen bij in die ene druk, totdat in 2024 er ineens reeks nieuwe drukken bijkwamen. Is de zoektocht naar liefde zo evident vandaag de dag?

Paulo Coelho is natuurlijk bekend van zijn boeken als De Alchemist, De Pelgrimstocht naar Santiago en de laatste uit een hele reeks boeken: De weg van de boog. En dan nu de vijfde druk van een boek over de liefde.

een wonderlijk boek dat een soort hervertelling is van een preek uit 1890 van de gedreven prediker, ene Henry Drummond. Het is een preek over de bekende tekst van Paulus, een brief die hij schreef aan een kleine kerkgemeenschap in Korinthe en die ook terechtkwam in het Nieuwe Testament.

Wat is de reden dat Paulo Coelho juist deze oude preek opnieuw wilde vertellen met dit boek? In de verantwoording schrijft hij: ‘Vanaf het moment waarop ik de tekst las en de lessen uit dit boek in praktijk probeerde te brengen, is mijn leven volledig veranderd. Ik leerde dat ik op een verkeerde manier zocht, want, zoals Drummond zegt: ‘wil een mens het rijk der hemelen binnengaan, dan zal hij het paradijs in zijn ziel moeten dragen.’

‘De hoogste gave’ is dan een prachtige uitwerking van de brief van Paulus, waar Henry Drummond al die jaren geleden mensen mee ontroerde en waar we nu als lezers opnieuw, via Paulo Coelho, door aangeraakt worden. ‘De liefde is hier, is in ons, nu, op dit moment. Het is niet iets wat ons pas gegeven wordt bij de dood. Integendeel, de kans is uiterst klein dat we ons de liefde nog eigen maken als we oud zijn, behalve als we nu de liefde zoeken en praktiseren. (…) Wie liefheeft is gered.’

Lees de hele recensie hier

Ron van Es, hoofdredacteur van Optimist Magazine Online & initiator van de Betekenis Boekenclub.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie