SaturDaily: Indonesië wil een 200.000 hectare tropisch regenwoud herstellen

The Optimist 23 dec 2023 Natuur & Milieu

De palmolieboom heeft Zuidoost-Azië voorgoed veranderd. Voor het maken van palmolie zijn veel bossen ten koste gegaan aan plantages. Het komt vaak voor dat er plantages staan op grond die eigenlijk voor het regenwoud bestemd is. De regering van Indonesië komt in actie en richtte een taskforce op om illegale oliepalmplantages te dwingen te vertrekken. De taskforce zal daarvoor alle plantages in het land doorspitten. In totaal schat de regering dat met deze actie ongeveer 200.000 hectare aan palmolieplantages plaats moeten maken voor tropisch regenwoud.

De ministeries van interne veiligheid en milieu werken samen om de plantages te verwijderen. Bij het beoordelen van overheidsacties, vooral op milieugebied, is het belangrijk te onthouden dat alle overheden inherent traag en inefficiënt zijn. Ontwikkelingslanden zoals Indonesië des te meer. Gezien het bergachtige en beboste terrein van het land, dat ook nog eens uit duizenden eilanden bestaat, is het niet vreemd dat niet alle activiteiten in het land geregistreerd zijn. Schattingen zeggen dat maar 40 procent van alle plantage-eigenaren geregistreerd zijn.

De eerste stap voor de taskforce was het vaststellen van een deadline. Voor deze deadline moesten alle plantage-eigenaren aangeven van welk land zij gebruik maken. Plantage-eigenaren die opereren in een gebied dat bos zou moeten zijn, moeten per direct vertrekken. De Indonesische minister van Binnenlandse Veiligheid dreigt juridische stappen te ondernemen tegen palmoliebedrijven die dat niet doen.

Ook zullen bedrijven die in illegaal gebied opereerden een boeten moeten betalen. Nadat de boete is betaald zal de regering beginnen met het herstel van het regenwoud. De opbrengsten van deze boetes zullen naar de bebossing gaan, alsmede andere klimaatinspanningen van het land.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie