Verband tussen dutjes en een gezonder brein

The Optimist 28 jun 2023 Gezondheid

Jong en oud doet graag een dutje. De meeste kinderen tot drie jaar doen overdag een slaapje, en dat geldt ook voor bijna een derde van alle 65-plussers.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van slaap op ons brein. Vooral het verband tussen slaap en de gezondheid van onze hersenen op latere leeftijd vormt onderwerp van onderzoek. Er is al het nodige bekend, maar nog lang niet genoeg.

Opgeladen

Het is al langer bekend dat kort slapen overdag gunstig lijkt te zijn voor het beter kunnen uitvoeren van bepaalde cognitieve taken. Direct na een ‘power nap’, een kort dutje van maximaal een kwartier, zijn we weer opgeladen genoeg om één tot drie uur verder te kunnen. Na een lang dutje van meer dan een half uur hebben we meestal eerst last van een dip maar daarna kunnen we soms wel de rest van de dag er mentaal weer tegenaan.

Veroudering

Naarmate mensen ouder worden, gaan hun reactietijd en geheugenfunctie achteruit. Onderzoekers van University College London wilden weten of overdag slaapjes doen dit kan tegengaan. Zij vergeleken de gezondheid van de hersenen en het cognitief functioneren van mensen die genetisch ‘geprogrammeerd’ waren om te dutten met degenen die dat niet waren. Hun conclusie luidt dat, over het algemeen, mensen die geprogrammeerd waren om te dutten een groter totaal hersenvolume hadden. Dit is bij oudere volwassenen doorgaans kenmerkend voor een gezonder brein. Een afname van het hersenvolume, ook wel atrofie genoemd, wordt in verband gebracht met cognitieve aandoeningen zoals lichte cognitieve stoornissen en dementie.

Er is nog meer onderzoek nodig om gedetailleerde conclusies te kunnen trekken, maar een dutje doen overdag kan naar het zich laat aanzien geen kwaad.

Bron: SHJ

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie