The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Onderzoekers hebben waarschijnlijk een antigif gevonden voor de Groene knolamaniet, een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Dit deden ze met de CRISPR-techniek. Deze methode kan mogelijk worden ingezet om meer tegengiffen te ontdekken.
Als kind leer je al dat je beter geen wilde paddenstoelen kunt plukken of eten. Bepaalde paddenstoelensoorten lijken zo op elkaar, dat zelfs kenners niet altijd in één oogopslag kunnen zien welke paddenstoelen wel en niet eetbaar zijn. Paddenstoelen kunnen erg giftig zijn, sommige zelfs dodelijk.
De Groene knolamaniet, die ook in Nederlandse bossen voorkomt, heet in het Engels ‘Death Cap’ of ‘Doodskapje’. Dit is een toepasselijke naam, want deze paddenstoel is verantwoordelijk voor zo’n 90% van alle vergiftigingen door paddenstoelen, volgens een informatieblad van ACT Government. Als iemand deze paddenstoel eet, krijgen ze eerst last van hun maag, alsof ze voedselvergiftiging hebben. Na een paar dagen zwakken deze symptomen weer af, maar dit is een schijnherstel; het gif uit de paddenstoel heeft tegen die tijd de lever aangetast. Dagen na het eten van de paddenstoel kan dan leverfalen optreden.
Een artikel onlangs gepubliceerd in Nature Communications beschrijft hoe onderzoekers een mogelijk antigif voor de Groene knolamaniet hebben ontdekt. Dit deden ze met de CRISPR-methode. Dit is een DNA-modificatietechniek waarmee de onderzoekers menselijke cellen konden kweken om op te testen. Zo wisten ze een specifiek eiwit in de menselijke cellen te isoleren, dat essentieel is voor het gif om vat op het menselijk lichaam te krijgen. Met deze informatie konden ze op zoek naar een stof die dit eiwit onderdrukt. Ze vonden dit in een groene kleurstof die al voor medische doeleinden wordt gebruikt. Na verdere tests bleek dat het gebruik van deze kleurstof de leverschade tegenhoudt.
De CRISPR-methode is nog omstreden omdat er ethische vraagstukken spelen bij het werken met DNA. Binnen Europa is er strenge wetgeving en toezicht op wanneer de techniek wel en niet mag worden toegepast. Het is belangrijk om nauwlettend toe te zien op het beloop van genetische modificatie, maar er komen dus ook positieve ontwikkelingen voort uit deze techniek. De kans is groot dat er op vergelijkbare manier als in dit onderzoek meer soorten antigif kunnen worden ontdekt.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties