Geld voor je droom

The Optimist 27 jan 2023 Actualiteit

Stel: je hebt een droom waarmee je de wereld kunt verbeteren. Hoe zorg je dan dat jouw droom werkelijkheid wordt? Ilco van der Linde, founder van onder meer OceanLove en Dance4Life geeft ons zijn advies. Ook richtte hij speciaal hiervoor De Droomfabriek op.

DOOR: ILCO VAN DER LINDE

Gelukkig lopen er veel mensen rond met een mooie droom, voor een bedrijf, stichting of project dat de wereld een beetje mooier kan maken. Echter, het aantal mensen dat uiteindelijk ook echt met die droom aan de slag gaat is helaas heel veel kleiner. De meeste van die dromen sneuvelen door angst. Sommige mensen hechten te sterk aan hoe anderen naar hen kijken; wanneer de hele wereld weet dat je iets bent gestart en het lukt je niet, is dat niet gênant? Nog veel meer mensen zijn bang dat ze geen geld meer hebben voor hun dagelijkse uitgaven, wanneer hun droom mislukt. En dus gaan ze door met wat ze vaak al zo lang doen en hen veiligheid biedt. Maar dan verliezen ze meestal meer dan een mens ooit verliezen mag: enthousiasme, inspiratie, motivatie, levensplezier. Daarnaast blijven potentie en kansen onbenut en dát is pas echt verdrietig, nietwaar?

De Droomfabriek en advies aan sociale initiatieven

Om sociale initiatiefnemers te ondersteunen ben ik zeven jaar geleden De Droomfabriek gestart, als één van de activiteiten bij Herberg het Mandelahuisje, waar ik woon en werk. Uit de verzoeken die er binnenkomen kies ik er iedere maand eentje uit, zodat ik de initiatiefnemer met adviezen op weg kan helpen. Dat doe ik gratis, omdat ik bij mijn projecten ook door vele mensen gratis ben geholpen en zo geef ik mijn kennis en netwerk weer door aan de nieuwe generatie change makers.

‘Hij besteedde meer tijd aan het uitlaten van zijn hond dan aan het realiseren van zijn droom.’

Die adviezen gaan niet altijd direct over het vinden van fondsen, donoren of sponsors. Voordat je daar bent is er soms nog huiswerk te doen, zoals het uitwerken van een goede organisatieopzet of meerjarenbegroting. En soms gaat het alleen maar om presentatie. Iemand presenteerde mij ooit haar plan en we waren het eens: dit is fantastisch. Maar ik doe deze presentatie al twee jaar, zei de vrouw, waarom zet dan toch niemand die handtekening? ‘Deze presentatie gebruik je al twee jaar?’, vroeg ik haar verbaasd, en ze bevestigde. Maar op de eerste sheet staan al vijf taalfouten, waarom heb je die nooit weggehaald? Slordige taal kan een reflectie zijn van gebrekkige zorg voor details. Dus ja, dat kan er voor zorgen dat enthousiaste donoren het toch niet aandurven.

Aan weer een andere initiatiefnemer vroeg ik hoeveel tijd hij per week eigenlijk vrijmaakte voor zijn droom. Drie uur, was zijn antwoord. En zo kwamen we samen tot de ontdekking dat hij meer tijd besteedde aan het uitlaten van zijn hond dan aan het realiseren van zijn droom. En als je er zelf niet voor gaat, hoe kun je dat dan van een ander verwachten?

Wel of geen fondsen en subsidies?

Maar al doe je alles grondig en energiek, dan nog heb je het niet allemaal zelf in handen. Sommige fondsen mag je alleen maar benaderen wanneer zij je uitnodigen, maar hoe vinden ze je dan? Met blogs, vlogs, podcasts en goede netwerkactiviteiten is dat soms te ondervangen. En door gewoon al vast te beginnen, want dan laat je anderen zien dat je bereid bent om pijn te lijden. Waarom zou je pas beginnen zodra een ander ‘pijn gaat lijden’, lees: geld aan jou gaat geven? Dat is toch vreemd? Je moet iets starten omdat je een onhoudbare drang voelt, een urgentie, een diepe passie en die is nooit afhankelijk van een ander; het kunnen volhouden van die passie wel.

En sommige fondsen of subsidies zou je misschien niet eens moeten willen, want niet iedereen heeft lef, ook de financiers lang niet altijd. Bange fondsen of bureaucratische overheden willen je vastpinnen op duizend-en-één details, waardoor je geen bewegingsvrijheid hebt en soms alleen nog bezig bent om hen te plezieren met rapporten, logo’s, vrijkaarten en meer. De beste weldoener is meer een partner, die intekent op je reis, je doelen en je visie. Een partner die snapt dat alles wat leeft beweegt en die vertrouwt op je creatieve gedrevenheid. Vertrouwen werkt als water op een bloem. Maar goed, dat vertrouwen moet je wel verdienen. Bijvoorbeeld door zelf je nek al uit te steken en door ook vele andere partners in te laten tekenen op je droom. Stap af op dat reclamebureau, die webdesigner, die sociale media-expert; wanneer je verhaal goed is, dan zijn er altijd genoeg mensen die je niet alleen laten staan. De beste manier om je begroting gedekt te krijgen is door simpelweg te zorgen voor weinig kosten.

Vorig jaar werkte ik mee aan een podcast-serie over geld en geluk, waarin ik vertelde over de werving van fondsen voor de projecten die ik heb opgezet. Maar wil dat zeggen dat je zelf altijd alles perfect doet? Of dat het geld binnenstroomt nu ik OceanLove opzet? Nee, natuurlijk niet. Je blijft leren. En een beetje geluk heb je ook wel nodig. Voor de onvermijdelijke harde kosten tot en met 2026 spreken we nu met twee mooie fondsen. Duim je met ons mee? •

Over OceanLove
Met fotografen, dichters, duikers, filmers, ontwerpers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht en een stem. Door publicaties, sociale mediakanalen, een speciaal boek en een ‘community van ocean Lovers’ komt er meer aandacht voor de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen en alles was hier in leeft. OceanLove wil mensen zó in het hart raken dat ze niet langer weg kijken, maar juist meehelpen, als nieuwe vrijwilliger, donateur of activist.

OceanLove is een nieuw initiatief van Ilco van der Linde, ook de (co)founder van dance4life, MasterPeace en de Bevrijdingsfestivals. The Optimist volgt het project en Van der Linde is daartoe als gastredacteur actief. Hoe bouw je een nieuwe beweging, waar loop je bij het opbouwen allemaal tegen aan? Ideale inspiratie voor iedere optimist die rondloopt met een mooi plan voor de samenleving!

Bouw en volg je mee? Dat kan ook via Instagram: @Ilcovanderlinde + @OceanLoveNews en www.OceanLove.news

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie