Vermijd impulsief vluchtgedrag

The Optimist 17 jun 2022 Gezondheid

Vlak voor Vaderdag ziet menig middelbare man zichzelf in de spiegel en vraagt zich af, met een liedje van Doe Maar in zijn achterhoofd: ‘is dit alles?’. Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra legt uit waarom het accepteren van je geluk en vrijheid een goede zaak kan zijn.

DOOR: AAFKE DIJKSTRA

Allemaal groeien we in Nederland op met het idee dat we vrij zijn. Vrij om de keuzes te maken die wij willen maken. En deels is dat ook zo: we hebben een democratie, vrijheid van meningsuiting, en de meeste mensen groeien op in een veilige omgeving en volgen een opleiding die zij zelf kiezen.

Maar ondanks al deze vrijheden, worden we geconditioneerd, door onze opvoeding en maatschappij. Het is tenslotte de bedoeling om een goede opleiding te volgen; een partner te vinden met wie je gelukkig kunt worden, een eigen huis te kopen, een mooie auto en niet te vergeten: carrière te maken. We gaan ervan uit dat dit voor iedereen haalbaar is, maar in feite is zo’n droomleven niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben helemaal geen keuzes; ze moeten hard werken om gewoon rond te kunnen komen. Hoezo vrijheid?

Tegen een muur

Als je dan als 45-plusser in een midlifecrisis komt, wat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek één op de vier mannen betreft, loop je tegen een muur aan die onverwachts opdoemt. Hij was er altijd wel, die muur, maar nu heb je ineens het gevoel dat het gevangenismuren zijn. Dat je geen keuzes meer hebt in het leven, dat het te laat is om je dromen nog waar te maken. Je denkt dat jouw leven voorbij is… Je beseft dat jouw idee van vrijheid een vermeende vrijheid is. Tot nu toe heb je een voorspelbaar pad gevolgd. Je hebt zo veel mogelijk voldaan aan de verwachtingen van jouw partner, je werk en de maatschappij.

Je bent op het punt beland in jouw leven dat je wilt vluchten, je wilt je losmaken van het gebaande pad, losbreken van jouw voorspelbare leven. Je koopt een motor, je kleedt je jonger dan je bent, je wilt van baan veranderen, je droomt van wilde seks met vreemde vrouwen, je neemt een vriendin, je denkt zelfs aan emigreren.

Door los te breken uit jouw huidige leven, hoop je de echte, ultieme vrijheid te vinden… Desnoods ten koste van jouw partner, je gezin, je werk.

Niet vluchten maar accepteren

Twee op de vijf mannen boven de vijftig gaan scheiden na de midlifecrisis-perikelen. Enerzijds omdat hun huwelijk of relatie in de basis toch al niet zo best was, anderzijds doordat ze vreemd gegaan zijn of een nieuwe partner hebben gevonden. Vaak blijkt dat de vlucht in deze nieuwe relatie niet de vrijheid geeft waar de midlife-man zo naar verlangde.

En dat is niet zo vreemd, want als keuzes voortkomen vanuit vluchtgedrag, zijn ze vaak impulsief, niet weloverwogen. De midlifecrisis is een fase in het leven van de man waarbij hij juist uitgenodigd wordt om te reflecteren, stil te staan bij de eerste helft van zijn leven. Om de balans op te maken en de levensfase van het ouder worden of ouder zijn te accepteren. En daarbij nieuwe keuzes te maken, nieuwe doelen te stellen, dé bucketlist waar te maken en – met of zonder de huidige partner – het maximale uit het leven te halen.

Vluchten kan altijd nog. Wees bewust van jouw conditionering, jouw vrijheden, en vermeende vrijheden. Maak daarom weloverwogen keuzes en laat je niet leiden door impulsief vluchtgedrag in je midlifecrisis.

 

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, grondlegger en eigenaar van de Midlife Happiness Method™ en auteur van het boek In 10 stappen je midlifecrisis de baas.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie