The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Tijdens zijn kerstvakantie schreef Dillon Helbig, een 8-jarige jongen uit Boise, Idaho (VS), een boek dat hij iedereen wilde laten lezen. Daarom smokkelde hij het de lokale bibliotheek in en nu is het een hit.
De jeugdige auteur was er best lang mee bezig geweest – maar liefst vier dagen om precies te zijn – en vulde 81 pagina’s van een leeg dagboek met een rijk geïllustreerd verhaal over hoe hij terug in de tijd wordt getransporteerd nadat een ster bovenop zijn kerstboom ontploft. Zijn oma nam hem eind december mee naar de bibliotheek. Hij sloop langs de bbliothecarissen en plaatste zijn meesterwerk op de plank met fictieboeken. In de daaropvolgende maand werd het boek door een reeks van omstandigheden een van de meest gewilde boektitels van de bibliotheek en inspireerde het kinderen in Boise om ook hun eigen verhalen te schrijven.
Het boek, ‘The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis’ van de auteur ‘Dillon His Self’, had eind januari zoveel aandacht getrokken dat 56 mensen op de wachtlijst stonden om het te lezen, zei Alex Hartman, de manager van de bibliotheek. Dillons moeder had de bibliotheek gebeld om het boek op te halen, zodra ze hoorde wat haar zoon had gedaan. Maar de bibliotheekmedewerkers waren zo gecharmeerd van het boek, dat ze besloten het op te nemen in hun collectie.
‘Het verdient een plekje op onze bibliotheekplanken’, zei Hartman. ‘Het is een goed verhaal.’ De bibliothecarissen hebben het boek in hun catalogussysteem ingevoerd, maar de uitgeverscategorie leeg gelaten. Ze hebben het ook uit de fictiesectie gehaald en naast de graphic novels geplaatst, omdat het zoveel paginalange illustraties bevat.
Dillon geeft toe dat het aantal spel- en grammaticafouten in het boek ‘aanzienlijk’ is. Dat weerhoudt hem er niet van om te schrijven. ‘Hij schrijft al sinds zijn vijfde “stripboeken”,’ zei zijn moeder, ‘maar dit is zeker zijn meest succesvolle boek.’ De bibliotheek gaf hem zijn allereerste ‘Whoodini Award’ voor beste jonge romanschrijver, een prijs die ze speciaal voor hem in het leven riepen.
Nadat het nieuws over Dillons literaire triomf in januari werd gemeld door de plaatselijke krant en een lokaal tv-station, vertelden zijn klasgenoten hem dat hij hen had geïnspireerd om hun eigen boeken te schrijven. ‘Ze zeiden: “Het was echt gaaf; Ik wou dat ik jou was”‘, vertelt het schrijftalent. Kinderen hebben bovendien tegen manager Hartman gezegd dat ook zij boeken willen schrijven voor de bibliotheek. Een lokale auteur, Cristianne Lane, heeft aangeboden om met Dillon samen te werken om in de bibliotheek een schrijfworkshop voor kinderen te houden.
Dillons moeder bevestigt dat haar zoon schrijver wil worden, maar hooguit tot zijn veertigste verjaardag. Daarna wil hij games gaan maken. Ondertussen werkt hij aan een nieuw boek, dat gaat over een kast die jassen opeet. Volgens Dillon is het gebaseerd op waargebeurde ervaringen.
Bron: New York Times
Foto’s: Susan Helbig
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties