The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Hoortoestellen hebben zich de laatste jaren ontwikkeld en zijn een stuk moderner geworden. Ze zien er beter uit, er zijn minder opvallende varianten en ze zijn ook nog eens makkelijker in gebruik geworden. Daarnaast is de ontwikkeling van een hoortoestel meegegaan met de tijd: er zijn tegenwoordig ook duurzame varianten op de markt. Wanneer moet je gaan denken aan een hoortoestel en hoe kun je hier op een duurzame manier gebruik van maken? Hier lees je alles wat je erover moet weten.
Het gehoor is één van de belangrijkste zintuigen waarmee we informatie tot ons kunnen nemen. Dit maakt het beeld van de wereld compleet. Zorg daarom goed voor je gehoor en geniet zo lang mogelijk van de geluiden om je heen, met of zonder gehoorapparaat. Maar wanneer heb je een hoortoestel nodig en voor wie is het bedoeld? Het antwoord hierop is dat er een hoortoestel voor iedereen is, voor jong en oud. In eerste instantie wordt er vaak gedacht aan ouderen, maar er zijn ook genoeg jongeren en kinderen die dit nodig hebben. Als je het idee hebt dat je gehoor de laatste tijd minder goed functioneert, is het verstandig om tijdig een gehoortest te doen bij een audicien. Deze gehoortesten worden bij veel audiciens gratis afgenomen. Het is belangrijk om hier niet te lang mee te wachten, omdat het gehoor in de tussentijd verder achteruit kan gaan.
Er zijn hoortoestellen in verschillende maten en vormen en voor ieder oor is er een passend toestel. Nadat je een gehoortest hebt gedaan bij een audicien, zal hij of zij je informeren of een gehoorapparaat een toevoeging voor jouw gehoor is. Er wordt specifiek naar ieders persoonlijke situatie gekeken en vervolgens wordt er een selectie aan hoortoestellen gepresenteerd. Deze kunnen voor achter het oor zijn, maar ook een hoortoestel in het oor behoort vaak tot de mogelijkheden.
Gehoorapparaten variëren in prijs, categorie, merk en functionaliteiten. Gehoorapparaten voor in het oor worden op maat gemaakt om de goede pasvorm en de juiste kwaliteit te bieden. Het is afhankelijk van de grootte van de gehoorgang of je in aanmerking komt voor een hoortoestel in het oor. Een gehoorapparaat in het oor is minder opvallend dan een apparaat dat zich aan de buitenkant van het oor bevindt. Wanneer er sprake is van een kleine gehoorgang of ernstig gehoorverlies, dan is een gehoorapparaat achter het oor een betere optie.
Sinds een aantal jaar is er een positieve ontwikkeling op het gebied van de duurzaamheid van een hoortoestel. Hoortoestellen staan erom bekend dat ze niet bepaald duurzaam zijn, omdat veel gehoorapparaten werken op batterijen die regelmatig vervangen moeten worden en niet gerecycled kunnen worden. Er komen echter steeds meer oplaadbare varianten op de markt waar geen batterijen meer voor nodig zijn. Deze kunnen net als oordopjes voor muziek eenvoudig worden opgeladen in een case. Deze case kan opgeladen worden met een stekker en dient ook nog eens als powerbank. Het ziet er naar uit dat hoortoestellen steeds meer gaan bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Wanneer je een hoortoestel wilt aanschaffen, vraag je je waarschijnlijk af hoe het zit met de kosten en de vergoeding hiervan. Een toestel is niet goedkoop en kan meer dan 1200 euro kosten. De prijs is afhankelijk van de categorie, merk en functionaliteiten van het toestel. Het goede nieuws is dat een groot deel van de aankoopprijs vergoed wordt door de zorgverzekering. Er moet altijd een eigen bijdrage van 25 procent worden betaald, maar 75 procent van de aankoopprijs wordt altijd vergoed door de basiszorgverzekering.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties