Een houten ruimte innovatie

The Optimist 2 feb 2021 Natuur & Milieu

Als je ‘s avonds omhoog kijkt zie je ze gelukkig niet: de niet zo romantische miljoenen stukken ruimteafval. Onderzoekers van de Kyoto universiteit en de Sumitomo Group komen met een alternatief om deze vervuiling te voorkomen: een houten satelliet. 

Kleine stukken aluminium kunnen niet alleen jaren in de ruimte rondzweven, maar zijn ook een bron van luchtvervuiling wanneer ze verbranden in de atmosfeer van de aarde. Volgens de onderzoekers achter het LignoStella project ligt daarom de toekomst bij een houten alternatief. Dit omdat bij verbranding in de atmosfeer hout in zijn geheel verdwijnt. Dit is moeilijker dan het lijkt, want het hout moet veel doorstaan om het ruimtevacuüm te overleven.

Wel alvast mooi meegenomen: hout staat de taken van een satelliet niet in de weg. Door de natuurlijke elektromagnetische golven en het geomagnetisme van het hout, kunnen een antenne en hoogtebesturing goed worden geïmplementeerd. Ook hopen de onderzoekers dat, zoals al vaker is gebeurd met ruimtevaarttechnologie, dit originele gebruik van hout tot latere innovaties zal leiden op aarde. De eerste houten testsatelliet wordt in 2023 de ruimte ingeschoten.

Niet alleen in de ruimte kan hout een duurzame rol vervullen. Zo is hout ook een goed benzinealternatief. Hierover lees je meer in de Daily Nederlandse uitvinding laat Zweedse auto’s op hout rijden.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie