The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In de beleving van veel mensen is biologisch eten te duur. Maar klopt dat beeld wel? Wij geven vijf tips hoe je biologisch kunt eten, zonder dat het veel meer hoeft te kosten.
Het is tegenwoordig erg verleidelijk om zo groot mogelijk in te kopen. Dat lijkt voordelig en gemakkelijk. Maar wat je met regelmaat merkt: op deze manier belandt er veel in de vuilnisbak, en boodschappen kosten uiteindelijk veel meer dan nodig. Onze eerste tip is dan ook om gerichter te kopen. Met het geld dat je hiermee bespaart, kun je dan voor hetzelfde geld overstappen op biologisch.
Vandaag de dag kun je het meeste groente en fruit ver buiten hun natuurlijke oogstperiodes kopen. Er zit hier echter wel een addertje onder het gras: in de meeste gevallen komen deze dan uit verre oorden, wat niet alleen leidt tot hoge kosten maar ook tot veel extra uitstoot. Door te letten op het land van oorsprong en het seizoen kun je het bedrag dat je betaalt erg doen dalen. Dit maakt biologisch een stuk aantrekkelijker.
Hoewel vlees van waarde kan zijn in je dieet (of in ieder geval een vervanging hiervan), zijn veel mensen de afgelopen jaren eraan gewend geraakt om veel vlees soldaat te maken. Daarom is het van belang om de vleesconsumptie te minderen. Je ziet misschien al waar dit heen gaat: met het geld dat deze vleesvermindering brengt, kun je perfect de stap maken naar biologisch vlees. Op deze manier ondersteun je dan bovendien een manier van boeren die het welzijn van dieren bovenaan zet.
Er is natuurlijk niets meer biologisch dan zelf je tomaten of courgettes telen. Ook als je geen tuin hebt kan dit de ideale optie zijn om niet alleen beter, maar ook goedkoper te eten. Bovendien kun je tussen je favoriete groente en fruit bijvoorbeeld bloemen planten die bijen door moeilijke tijden helpen. Let wel op: als je dan de zaden koopt, moet je er wel voor zorgen dat ze niet alleen biologisch zijn, maar ook binnen de Nederlandse fauna passen. Waarom dit nodig is kan je horen in onze podcast over Guerrilla Gardening.
De kortingssticker zit er niet voor niets op: hoewel het vaak veel geld kan schelen, lijkt het met een houdbaarheidsdatum van een paar uur niet heel aantrekkelijk om afgeprijsd groenvoer te kopen. Hier is echter een simpele oplossing voor te vinden: vries het in. Hoewel niet elke soort groente of fruit zich hiervoor leent, zal het je verbazen hoeveel voedsel een paar dagen later weer prima uit het vriesvak kan worden getoverd.
Bron: Soil AssociationJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
De titel dekt de lading niet, want dit artikel gaat over veel meer dan biologisch voedsel.
Overigens zijn de adviezen (op zich niet nieuw, overigens) waardevol.
Maar wat gezond eten duur maakt -en dat is gewoon een feit- is de extra dingen; noten, chiazaad, geelwortel chlorella, tarwegras, zeegroenten, etc. Velen kunnen dat niet betalen.
Dat alles maakt maakt gezond eten zo prijzig, dat velen dat niet kunnen betalen. Ik ga zelf gewoon naar de supermarkt, waar ik wat mogelijk is, biologisch koop. Maar daarnaast kosten de hierboven genoemde producten, plus supplementen als zink, magnesium, vitamine C, glutathion etc mij nog meer dan 300 euro per maand.
Ik vrees dat, biologisch of net, bedrijven bakken met geld verdienen, over de ruggen van de teler/kweker en de koper.
Onzin. Lidl heeft bijna alle artikel ook in biologisch.
Kwestie van keuze.
Die extra dingen; noten, chiazaad, geelwortel chlorella, tarwegras, zeegroenten, etc. heb je helemaal niet nodig om gezond te eten.