Kabinet wil meer groene burgerinitiatieven

The Optimist 17 jul 2019 Samenleving

De deadline van de Urgenda-uitspraak nadert rap. Om de doelstellingen te halen, een kwart minder CO2 aan uitstoot, wordt extra geld vrijgemaakt door het kabinet. Dit geld is beschikbaar gemaakt voor projecten die dit jaar of volgend jaar starten. Een aantal succesvolle projecten lichten we toe.

De regering wil zich voornamelijk richten op projecten die een circulaire economie stimuleren. Hier valt nog veel winst te behalen op het vlak van CO2 besparing, zo meent staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Door gemeenten en bedrijven mee te laten denken wil Van Veldhoven een breder draagvlak creëren voor het overstappen naar een circulaire economie.

Terugwinnen vezels

Voorbeelden die de staatssecretaris noemt zijn het hergebruik van oude politie- en legeruniformen of het recyclen van matrassen. De uniformen worden sinds dit jaar doorverkocht en gerecycled tot grondstoffen, voor onder meer handdoeken en meubels, aldus het Algemeen Dagblad. Matrassenfabrikant Auping gaat hun overgebleven matrassen niet meer verbranden, maar hergebruiken voor de berg vezels die in de matrassen zitten.

Bedrijven richten zich steeds meer op elektrisch vervoer en deelvervoer. Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, auto’s en scooters in Amsterdam die voor iedereen beschikbaar zijn. Het doel van het deelvervoer is om het aantal voertuigen in grote steden omlaag te brengen en met de elektrische voertuigen zal de uitstoot in de steden minder worden.

Burgerinitiatieven die het klimaat bevorderen nemen de laatste jaren toe. Zo is Windpark Krammer een burgerinitiatief in Zuid-Holland. Dit windpark bevat 34 windturbines en gaat meer dan honderdduizend huishoudens voorzien van groene stroom, zo is te lezen op de website van het burgerinitiatief.

Groningse energie

Een ander project is Grunneger Power. Deze energiecoöperatie uit Groningen wekt groene energie op voor inwoners van de provincie. Het burgerinitiatief begon in 2017 met het aanleggen van zonnepanelen om energie aan omwonenden te leveren. In totaal worden zo bijna zeshonderd huizen van energie voorzien.

Neveneffecten

De vele voordelen van burgerinitiatieven zijn al eens onderzocht in 2015 door platform Groendichterbij. De vrijwillige inzet en sterke sociale band onderling zorgen dat vele projecten de verwachtingen overstijgen. Bovendien blijken veel initiatieven positieve neveneffecten te hebben zoals lagere criminaliteit, minder zwerfafval en meer welzijn.

Dit artikel bevat een gesponsorde link

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Kabinet wil meer groene burgerinitiatieven”

  1. Het al heel lang bestaande effect van de Duitse vrachtautoloze zondag wordt nergens genoemd, terwijl dit met name in Duitsland toch een fors CO2 uitstoot voordeel moet opleveren. Ook in Nederland is een sterk stijgende hoeveelheid vrachtvervoer (vooral ook transito) en een weloverwogen beperking daarvan kan Nederland vast wel een belangrijke winst in beperking van de CO2 uitstoot opleveren … en over belangrijke neveneffecten: de hoeveelheid filevorming die wordt veroorzaakt door ongevallen met en door vrachtauto’s kan met een goed overwogen spreiding van een vrachtautoloos (= rustperiode voor de chauffeurs) deel van de week vast en zeker belangrijk verminderen.

  2. overal op snelwegen:
    – vrachtauto’s rechter baan max 80,
    – personenauto’s linker baan max 100,
    hoe simpel kan het zijn,,,
    scheelt een hoop uitstoot en ongevallen,,,
    maar politiek economisch korte termijn denkend, té impopulair, dus t zal niet gebeuren

  3. Laat de overheid zelf een aantal (makkelijk te realiseren) maatregelen nemen. Draai de idiote 130 km weer terug naar liefst 110. Geen uitbreiding van vliegbewegingen op Schiphol. Geen Lelystad en Twente. Gewone accijns op de vliegtuigbrandstof, zodat er een eerlijker concurrentie is met treinreizen en binnen Europa de vliegreizen beperkt worden (liefst verbieden of anders hoog belasten).
    “Groene burgerinitiatieven”is een zoethoudertje, dat vooral de regeringsetalage zal sieren en in de inmiddels zeer urgente situatie niet voldoende zoden aan de dijk zal zetten. Het maakt mij vooral boos.

Geef een reactie