The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De alternatieven voor traditioneel vlees zitten in de lift. Burgers op basis van zeewier, kikkererwten en soja zijn niet uit de schappen weg te denken. Het Nederlandse burgerbedrijf de Krekerij is een iets andere weg ingeslagen.
Insecten zijn een nog weinig aangeboorde bron van dierlijke eiwitten. In westerse landen althans. In veel culturen zijn insecten heel gewoon op het menu en zelfs een lekkernij. In Thailand kan je bijvoorbeeld een zakje gefrituurde sprinkhanen kopen bij de supermarkt. Nu de traditionele vleesindustrie een steeds slechtere naam krijgt, zoeken producenten naar alternatieven.
Veel plantaardige alternatieven voor vlees slaan goed aan bij het publiek. Een Nederlands bedrijf is bij insecten uitgekomen als alternatief. De Krekerij maakt burgers die voor dertig procent uit krekelpoeder en voor zeventig procent uit plantaardige eiwitbronnen bestaan. Het bedrijf haalde oorspronkelijk zijn krekelpoeder uit Zuidoost-Azië, maar heeft nu een eigen krekelkwekerij. Deze verkorting van het productieproces heeft veel voordelen voor het bedrijf.
De oprichters van de Krekerij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wilden van het maken van krekelpoeder een circulair proces maken. Het bedrijf gebruikt agrarisch afval, zoals weggegooide sla om de insecten te voeren. De uitwerpselen van de krekels worden gebruikt als compost voor akkers. In tegenstelling tot veel andere vleesloze producten komen geen smaakadditieven aan het productieproces te pas.
In Zwitserland is sinds vier jaar ook een bedrijf dat insectenproducten maakt, waaronder een burger, aldus Trouw. De makers van de burger zijn hiermee begonnen om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Voor de kweek van insecten is weinig water nodig en de beestjes eten groenteafval. Daarnaast stoten de kwekerijen weinig broeikasgassen uit en is het landgebruik negentig procent minder dan bij onze huidige vleesindustrie.
De duurzame insectenproducten zijn daardoor een veel geschiktere voedselbron dan producten van de traditionele vleesindustrie. Met het groeien van de wereldbevolking is de verwachting dat de voedselproductie verdubbeld moet zijn in 2050. Hier zijn alternatieve bronnen voor nodig.
Op dit moment zijn de burgers van de Krekerij alleen beschikbaar bij cateraars en restaurants. Nu is het nog een luxeproduct maar de verwachting is dat de burger met een groeiende populariteit op meer plekken verkrijgbaar wordt.
Bron: www.hollandtradeandinvest.comJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Heel fijn als bedrijven meedenken om duurzamer te produceren. Dat het kweken van insecten beter is voor het milieu dan het fokken van vee wil ik graag geloven.
Aan het kweken van insecten voor voedselproductie zitten echter andere essentiële nadelen. Ten eerste worden gigantisch veel dieren gedood voor de productie van relatief weinig eten. Deze dieren lijden!!!! Veel meer dieren moeten dus lijden om de mens te voeden dan bij de veehouderij. Ik vind dit betreurenswaardig. Natuurvolkeren hebben geen alternatief voor het eten van insecten, dus daar wil ik niet mee vergelijken. Mijn voorkeur gaat uit naar het propageren van de meest duurzame voiding: de plantaardige.
Ten tweede is er een enorme afname gaande van het aantal insecten. Heel zorgwekkend! Dan is het nogal krom om insecten te gaan kweken voor voedsel. Kweek ze dan om in de natuur los te laten, zoals ook gebeurt met uitstervende zoogdieren in dierentuinen.
knettergek SMERIGE HAP!! GADVERRR