Tijd voor actie: De energietransitie van Nederland

The Optimist 15 feb 2019 Natuur & Milieu

De Nederlandse overheid heeft zichzelf strenge klimaatdoelen gesteld om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Er wordt gekeken naar alternatieve bronnen van energie in plaats van fossiele brandstoffen. Maar is dit genoeg?

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME presenteerde een actieplan aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. FME wil wetgeving die ruimte geeft voor meer technologische ontwikkelingen op het gebied van energieopslag en -conversie. De organisatie vindt dat om de energietransitie goed te laten verlopen er op die gebieden meer onderzoek nodig is dan nu gebeurt.

Mogelijkheden

Dat we de komende jaren gaan overstappen op bronnen van energie die rekening houden met het klimaat is noodzakelijk, maar heeft als grote nadeel dat we op dit moment weinig opslagcapaciteiten hebben. Deze opslagcapaciteiten moeten er komen aldus FME. Ze geven zes mogelijkheden voor opslag en conversie van energie:

Mechanisch: hierbij wordt elektrische energie in kinetische of potentiële energie omgezet (denk aan het oppompen van water).

Elektrochemisch: dit is de meest bekende vorm van energieopslag, de conventionele batterij. Door de opkomst van mobiele apparatuur en elektrische mobiliteit heeft deze vorm van opslag de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt.

Elektrisch: elektriciteit kan worden opgeslagen tussen elektrostatische velden (denk hierbij aan condensatoren, die worden ook gebruikt in start-stopsystemen van auto’s, om remenergie op te slaan en weer vrij te geven op het moment dat de motor moet opstarten) of in een magnetisch veld.

Chemisch: elektriciteit kan worden omgezet in een (gasvormige of vloeibare) brandstof. De meest bekende methode zet water via elektrolyse om in waterstof.

Thermisch: hierbij wordt een opslagmedium met energie geladen door het te verwarmen (bijvoorbeeld met restwarmte, zonnestraling of elektrisch). Door het medium te laten afkoelen, komt de opgeslagen energie weer vrij. In eerste instantie in de vorm van warmte, die echter ook weer in elektriciteit kan worden omgezet.

Hybride opslagsystemen: er worden ook steeds meer hybride opslagsystemen ontwikkeld, waarbij men verschillende opslagtypes combineert, of die voor meerdere toepassingen van energieopslag geschikt zijn.

Met deze vormen van energieopslag en -conversie is het volgens de organisatie mogelijk om de energietransitie goed te laten verlopen in het komende decennium. Daarbij zijn echter nog enkele voorwaarden van toepassing:
• Meer ruimte voor innovatie;
• Een betere marktontwikkeling van de technieken;
• Een aangepaste wet- en regelgeving om de innovatie en marktontwikkeling te stimuleren;
• Eenduidige standaarden en protocollen om realisatie te bewerkstelligen.

De bedrijven die zich bij FME hebben aangesloten voor dit actieplan geven een duidelijk signaal af aan de overheid. Nu is het aan hen om te reageren.

Bron: FME
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Tijd voor actie: De energietransitie van Nederland”

  1. Geachte redactie, Om de energietransitie te doen slagen missen we de belangrijkste factor, n.l. een stabiel netwerk.
    Als we alternatieve bronnen willen gebruiken is dat het eerste en belangrijkste.
    in de debatten en discussies is men aan het ruziën ben je voor dit of tegen dat. Als we een oplossing willen is dat alleen te vinden in een samen spel. want alleen zon of wind kan in de 24/7 economie niet!
    Dus samen op een stabiel netwerk is nu de uitdaging.
    Hierover zou ik jullie willen informeren.
    op onderaan gegeven website wordt een tipje opgelicht.

  2. Jammer dat de website is weggevallen bij het vorige bericht.
    Sluit me helemaal bij de vorige spreker aan.

Geef een reactie