Mediterraanse sprinkhaansoort ontdekt in Nederland
6 jan 2019
Natuur & Milieu
Een Nederlandse vleermuizenexpert stuitte in zijn zoektocht naar vleermuizen op een heel ander soort dier. In een park in Amersfoort ving hij met zijn bat-detector een onbekend geluid op, wat de lokroep bleek te zijn van een mediterraanse sprinkhaansoort. Zomer Bruijn ontdekte hiermee per ongeluk de schildboomsprinkhaan. Opmerkelijk, want het is een soort die de Nederlandse winter niet graag trotseert.
Twee jaar geleden hoorde Bruijn het geluid van de schildboomsprinkhaan voor het eerst, in het Amersfoortse park Randenbroek. Daar is hij vaak te vinden met zijn detector, op zoek naar vleermuizen. Al die tijd dacht de vleermuizenman dat het geluid afkomstig was van de grootoorvleermuis. Tot voor kort. Toen de vleermuizenexpert de sprinkhaan op de gevoelige plaat wist vast te leggen kwam sprinkhanenexpert Baudewein Odé tot de conclusie dat het de schildboomsprinkhaan betreft. Niet gek dat Bruijn de lokroep van de schildboomsprinkhaan in eerste instantie niet herkende. Het felgroene beestje zit namelijk in dezelfde bomen als de grootoorvleermuis en is een nieuwe soort voor Nederland.
Schildboomsprinkhaan
De sprinkhanensoort die Bruijn ontdekte gaat door het leven onder de naam Cyrtaspis scutata. Het is een sloom beestje dat normaal gesproken alleen voorkomt in de warmere landen rondom de Middellandse Zee. Daar jaagt hij op andere langzame insecten. De sprinkhaan is waarschijnlijk samen met geïmporteerde bomen in Nederland terechtgekomen. Dat het dier zich hier permanent heeft gevestigd is bijzonder; onze winter vormt blijkbaar geen probleem voor de sprinkhaan die zich normaliter in een warmer klimaat bevindt. Het langzame beestje is in vergelijking met Nederlandse sprinkhanen zelfs relatief actief: eind december maakte hij nog geluid, terwijl inheemse soorten al lang stil zijn.
Het is niet voor het eerst dat een dier wordt ontdekt door zijn lokroep. Onlangs werden biologen in de jungle van Ecuador verrast door een onbekend geluid. Dit bleek afkomstig te zijn van een ‘uitgestorven’ dier. Daarover lees je hier meer.
Bron: Vroege Vogels
Reacties