Weinig slaap beïnvloedt onze eetgewoontes

The Optimist 28 okt 2018 Gezondheid

Slecht slapen of niet genoeg slapen beïnvloedt onze eetgewoontes. Ook heeft diëten invloed op onze slaap. Juist het gebrek aan slaap leidt ertoe dat we meer gaan snacken en te veel eten. Het zorgt bovendien dat je meer neigt naar voedingsmiddelen met veel vet en snelle koolhydraten. Door dit soort voedsel worden de hersenen namelijk beloond.

Eten heeft een behoorlijke impact op onze orgaanfunctie, immuunsysteem, hormoonproductie en hersenfunctie. Het is dus niet zo gek dat onze voeding invloed op ons gestel heeft en een grote rol speelt bij onze slaapkwaliteit.

Als we goed hebben geslapen, zijn de hormonen die onze eetlust bepalen op een normaal niveau. Hierdoor hunkeren we niet zozeer naar ongezond voedsel. Ook kunnen we betere voedingskeuzes maken. Juist bij slechte slaap is gezond voedsel nodig met langzame koolhydraten om wakker te blijven. Door deze sterke behoefte naar goede voeding is de hunkering naar ongezond voedsel erg moeilijk te weerstaan, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Obesity Science & Practice.

Slaapbevorderend voedsel

Een belangrijk hormoon dat onze slaappatronen reguleert, is melatonine. Melatonine wordt geproduceerd in de hersenen en de hoeveelheid melatonine die je produceert en hoe efficiënt onze hersenen het gebruiken, wordt beïnvloed door ons dieet. Een van de stoffen die de meeste invloed heeft op ons melatonineniveau is het eiwit tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur, wat het lichaam niet kan aanmaken. Het aminozuur kan dus alleen worden verkregen uit voeding.

Andere voedingsstoffen die nuttig lijken om de slaap te bevorderen, zijn B-vitamines en magnesium. Dit komt omdat de vitaminen en het mineraal afhankelijk zijn van tryptofaan. Als in je voeding tryptofaan, B-vitamines of magnesium minimaal zijn, kan dit dus een nadelig effect op de slaap hebben. Zuivel, bananen en kikkererwten zijn een uitstekende bron van tryptofaan. Ook kamille, kiwi’s en kersen kunnen helpen bij een goede nachtrust.

Bron: The Conversation
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie