Super slaper worden doe je zo

The Optimist 6 okt 2018 Gezondheid

Slaapproblemen kunnen nadelige gevolgen hebben. Maar goed slapen brengt ook weer verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Het belang dat je goed slaapt is daarmee dus des te groter. Onderzoeker Floris Wouterson tekende in het boek Superslapen daarom op welke stappen jij daartoe het beste kunt nemen.

Als je niet goed slaapt, gaat afvallen hopeloos, is de kans op blessures zo’n 40 procent hoger, neemt piekeren de overhand, ben je vaker ziek en de kans op een hartaanval is zelfs 33 procent groter als je een langslaper bent. Maar slaap je wel goed, dan is de kans om bijvoorbeeld borstkanker te overleven maar liefst 60 procent groter. ‘Om goed te slapen ontbreekt het vaak aan praktisch toepasbare kennis en een helder plan van aanpak’, aldus onderzoeker, auteur en coach Floris Wouterson die de afgelopen jaren het belang van slaap op onze levenskwaliteit bestudeerde.

‘Het is echt ongelooflijk hoeveel kennis er inmiddels over dit onderwerp beschikbaar is, maar het viel op dat veel van deze informatie weinig praktisch is. Te wetenschappelijk, te ingewikkeld en te weinig specifiek. Er wordt vaak precies uitgelegd hoe het horloge werkt, maar daarmee weet jij nog steeds niet hoe laat het is’, aldus Wouterson.

Stappenplan

Het ontbrak volgens de schrijver aan praktisch toepasbare kennis en aan een helder plan dat je van A tot Z helpt om met slaap je prestaties drastisch te verbeteren. Welke stappen moet je bijvoorbeeld concreet zetten om je slaap te verbeteren en in welke volgorde? Op welke wijze beïnvloedt bijvoorbeeld voeding jouw slaap en wat is de rol van jouw darmen op een goede nachtrust? Allemaal vragen die in Woutersons nieuwe boek Superslapen beantwoord worden.

Je ontdekt precies wat je wanneer moet doen en je maakt kennis met de ontwikkelde methode van Floris Wouterson om snel goed te slapen en zelfs een ‘superslaper’ te worden. Hij baseert zich op beproefde wetenschappelijke methodes, die hij heeft versimpeld door alleen de allerbelangrijkste stappen te gebruiken. Ook doe je de reality check, een slaapkamer check-up en ga je 21 dagen een slaapchallenge aan. Een tipje van de sluier?

Om je slaap te verbeteren is het belangrijk eerst inzicht te krijgen in je huidige slaapgewoonten. Daarvoor is een reality check in het boek belangrijk. ‘Er zijn bijvoorbeeld personen die denken slecht te slapen terwijl dit in een slaaplaboratorium helemaal niet het geval blijkt te zijn’, zegt de schrijver. En in de slaap challenge kies je elke week, drie weken lang, een aantal pijlers waaraan je wilt werken. Denk hierbij aan mindset, comfort, omgeving, routines, voeding, beweging en ontspanning. Deze hebben namelijk allemaal invloed op de slaap. Comfort is daarbij best belangrijk. Zelfs een knisperend dekbed kan je uit je slaap halen. Bovendien is warmte eminent. Een donzen dekbed van Whitecloudz kan dan misschien helpen.

Wordt het hoog tijd dat jij ook een ‘superslaper’ wordt? Uitgeverij AnderZ stelt drie exemplaren beschikbaar. Vertel ons per e-mail voor 15 november 2018 jouw verhaal en wie weet maak je kans op een exemplaar. Vergeet daarbij niet jouw adresgegevens toe te voegen. Mailen kun je naar redactie@theoptimist.nl.

Superslapen
Praktische lifestyle-principes voor je beste nachtrust ooit
Prijs: €20,-
Uitgever: AnderZ
ISBN: 9789462960930

Lees ook Val lachend in slaap met deze techniek

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Super slaper worden doe je zo”

  1. Superslaper. Ik slaap al jarenlang in een zelfgemaakt schommelbed dat heel zachtjes schommelt op mijn hartslag. Verder heb ik zijden beddengoed voor een optimaal slaapgenot. Ook lig ik wel eens wakker en ga dan met mijn bewustzijn in mijn lichaam voor een diepere ontspanning. Ik tel bijvoorbeeld mijn ruggenwervels. Ik slaap in een onverwarmde slaapkamer met het raam open. 7 uur slaap ik per nacht en nog een uurtje overdag.

  2. Beste redactie,
    Dit stuk lijkt me vooral reclame voor dit boek (en een dekbedfabrikant), en niet een optimistisch artikel zonder commerciële bijbedoelingen.
    Dat valt me een beetje tegen van jullie, in het algemeen zijn jullie berichten juist commercie-vrij.
    Groetjes E

  3. Beste E,

    Het ligt ietsjes anders. De redactie krijgt elke week tientallen boeken toegezonden ter recensie. Dat doen uitgevers omdat ze hopen dat we aandacht besteden aan de boeken in het magazine of in de Daily. In een enkel geval doen we dat ook. Daar worden we nooit voor betaald, maar we proberen wel altijd te regelen dat onze lezers het boek kunnen winnen. Dat zien we als een leuk extraatje voor ons publiek. Deze boekrecensie is dus nadrukkelijk geen reclame. Als dat wel het geval was, zou dat boven het artikel staan. We gebruiken daar het woord ‘advertorial’ voor.

    Daarnaast hebben we een partner die voor ons de advertenties coördineert. Zodra de Dailies zijn geschreven, bekijken zij of die artikelen woorden bevatten waar andere bedrijven graag op worden gevonden. Dat heet ook wel SEO. The Optimist Dailies zijn gratis voor onze lezers, maar ook wij kunnen niet van de wind leven. Het onderhoud van de website, het schrijven van de artikelen en de klantenservice kosten allemaal tijd en geld. Daarom hebben we er voor gekozen om een aantal keer per week een gesponsorde link op te nemen in de Dailies. Dat doen we overigens alleen als we van mening zijn als het product of de dienst van het bedrijf past bij onze lezers. Op die manier kunnen we de journalistiek blijven leveren die je van ons gewend bent, maar ook financieel gezond blijven.

    Mocht je nog meer vragen hebben over The Optimist of de advertentiemogelijkheden kan je die hier in de comments stellen of ons mailen op info@theoptimist.nl. Ik beantwoord ze graag.

    Met vriendelijke groet,

    Lisette Weber-Ziere
    Hoofdredacteur The Optimist

Geef een reactie