Oud worden en scherp van geest blijven? Ga hier wonen.

The Optimist 3 aug 2018 Gezondheid

Wonen in een landelijk gebied houdt de hersenen scherp. Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op het boerenland wonen langer hun cognitieve vermogens behouden. Dit is hoe dat werkt.

De afgelopen tien jaar heeft een Brits onderzoeksteam ruim 6.500 mensen gevolgd. Onder die mensen valt het op dat de mensen die in dorpjes en landelijke gebieden woonden langzamer verouderden. Met name hun mentale vermogens gingen minder snel achteruit. De wetenschappers geloven dat dit met name komt door de afwezigheid van vervuiling, een actievere levensstijl en minder geluidsoverlast en stress.

Stad versus land

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het Engelstalige magazine Enviromental Health Perspectives. Deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 56 en 68 jaar oud en werden gedurende het onderzoek onderworpen aan talloze tests. Zo werd er drie keer een serie cognitieve tests afgenomen. Daarbij werden hun verbale en wiskundige beredenering, spreekvaardigheid, kortetermijngeheugen en de eventuele af- of toename in die vaardigheden getest. Wetenschappers ontdekten dat de afname in cognitieve vermogens van de mensen in steden met 4,6 procent sneller afnam dan die van mensen in landelijke gebieden.

Carmen de Keijzer leidde het onderzoek en vertelt: ‘Er is nu bewijs dat het risico op dementie en de afname van cognitieve functies beïnvloed wordt door blootstelling aan stedelijke factoren en gevaren, zoals luchtvervuiling en geluidsoverlast. Ook is de levensstijl, waar stress en een zittend bestaan onder vallen, een factor. Dit is in schril contrast met de levensstijl van mensen in een landelijke omgeving. Zij wonen nabij groen en zijn over het algemeen meer lichamelijk actief en hebben een sterker sociaal netwerk. Zij beleven minder stress en staan minder bloot aan luchtvervuiling en geluidsoverlast.’

De bevindingen in dit onderzoek geven aan dat het verband tussen landelijk leven en een vertraagde afname in de cognitieve vermogens hoger was onder vrouwen dan onder mannen. Nu de hoeveelheid 60+ers wereldwijd zal verdubbelen in de periode tot 2050 wordt verwacht dat ook de hoeveelheid gevallen van dementie zal verdubbelen. Payam Dadvand, een van de wetenschappers betrokken bij dit onderzoek, zegt: ‘Als vervolgstudies onze bevindingen bevestigen, kunnen de resultaten de basis vormen voor een nieuwe manier van behandeling bij dementie. Door interventies te plegen die een afname van de cognitieve vermogens (bij dementeren in stedelijke omgevingen, red.) realiseren, kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren.’

Kinderen kunnen ook voordelen hebben van leven in een groene omgeving. Tot op heden zijn er echter te weinig resultaten onder jongvolwassenen die de claim ondersteunen. Het onderzoek dat wel was gedaan, had wisselende uitkomsten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Oud worden en scherp van geest blijven? Ga hier wonen.”

  1. Het komt niet door de afwezigheid van vervuiling: op het platteland stinkt het altijd naar houtrook.
    Het komt ook niet door minder geluidsoverlast: op het platte land zijn altijd werktuigen, landbouwmachines , honden, hanen e.d die voor enorm veel geluidsoverlast zorgen: dus stress genoeg!!
    Op het platteland bevind je je vaak in de overlevingsmodus, misschien houdt dát je scherp!

  2. Ik geloof stellig in dit verhaal.
    Zelf groeide ik op in kleine dorpjes…was veel op een boerderij van mijn grootvader.De leefstijl…eten/slapen /sociale contacten heb ik altijd doorgezet.Ik ben nu zeker al jaren met pensioen,maar heb mijn eigen theatergroep en coachingpraktijk.Hou van buiten zijn en genieten van mooie zaken:theater/boeken/reizen.Het draagt allemaal bij tot een gezonde leefstijl zonder overbodige stress-momenten.

  3. De stad ‘stinkt’ meer dan het platteland en ‘op het platteland stinkt het altijd naar houtrook’, is naar eigen 70-jarige bevinding in steden en op het platteland, onjuist.
    Geluidsoverlast door werktuigen, landbouwmachines, honden, hanen e.d.(?) zorgen niet voor ‘enorm veel geluidsoverlast’. Integendeel, ze maken deel uit van de dagelijkse dynamische plattelandsharmonie.
    De enige ‘stress’ die een plattelander kent is kortdurend van aard en wordt mogelijk veroorzaakt door de tijdelijke aanwezigheid van stedelingen. Plattelanders weten echter, dat een dergelijke vorm van ‘stress’ maar tijdelijk is.
    Overleven is op het platteland nl een vanzelfsprekendheid en heeft een heilzame werking.
    Hopelijk ervaart de ‘gestresste’ stedeling dat ook, als hij tijdelijk op het platteland verblijft. Het is hem/haar van harte gegund.

  4. De nefaste invloed van stress wordt zwaar onderschat. Ook die van vervuiling. Maar massaal op het platteland gaan wonen is natuurlijk niet mogelijk, en zou een zeer negatieve invloed hebben op ons milieu. De studie is dus interessant, maar hoe moeten we ze praktisch aanwenden ? We kunnen proberen zelf te leven zonder overvloed : dat beperkt zowel onze stresslevels als onze blootstelling aan massa’s onnodige chemicaliën. Leef in een klein huis, ga veel buiten, besteed een groot deel van je inkomen aan voeding, verban alles wat slecht is voor de natuur, want dat is ook slecht voor de mens.

  5. Heel mooi, maar helaas kunnen we niet allemaal in een dorp wonen. Dus toch maar kijken hoe het leven in de stad kunnen optimaliseren

Geef een reactie