The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Toegevoegde en geraffineerde suikers zouden we het beste kunnen mijden. Toch zijn veel mensen een zoetekauw, dus waarom zouden we wat lekker is, laten staan? Bovendien levert suiker de nodige brandstof. Hoeveel suiker mogen we maximaal per dag en wat zijn de alternatieven?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde in 2015 een adviesrapport op voor de maximale suikerinname. WHO heeft het daarbij over vrije suikers. Dit zijn toegevoegde suikers door fabrikanten en suikers die aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en -concentraten.
Volgens de richtlijnen van de WHO mag een volwassen vrouw per dag 50 gram aan vrije suikers binnenkrijgen. Ruim twaalf suikerklontjes per dag. Een volwassen man mag 60 gram oftewel zo’n 15 klontjes per dag. Even in verhouding: een glas cola bevat zes klontjes suiker en een klein pak Vifit vijf klontjes. Je zit dus al gauw op de helft!
Toch bevatten fruit, groenten en zuivel van nature ook suikers. Het Voedingscentrum stelde daarom een totale richtlijn voor de vrouw van 90 gram per dag, zo’n 22 klontjes. Dit is voor zowel natuurlijk aanwezige suikers als toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers wegen daarbij natuurlijk niet op tegen de vitaminen en mineralen die deze producten bevatten.
Suiker is niet alleen het witte goud naar veroudering, bij overmatig gebruik ligt ook diabetes op de loer. We willen van suiker ook automatisch meer eten doordat onze hersenen dopamine aanmaken en we ons daardoor plezierig voelen. Een Nederlander eet volgens het Diabetes Fonds dagelijks gemiddeld 122 gram aan suiker. Dit is ruim het dubbele van de dagelijks geadviseerde hoeveelheid. In totaal zijn dit dertig suikerklontjes per dag en bijna 11.000 suikerklontjes (44 kilo) per jaar.
Suiker wordt door de voedingsmiddelenindustrie onnodig aan veel producten toegevoegd. Suiker wordt toegevoegd aan brood, soep, pindakaas, jam en vruchtensappen. Dat is heel normaal. De smaakmaker is een prima conserveermiddel namelijk, maar vaak kan het ook zonder deze stof. Onbedoeld krijgen we dus veel extra suiker binnen.
Behalve goed opletten op de verpakkingen of er suiker is toegevoegd, zijn er ook een aantal minder geraffineerde suikers op de markt voor in je kopje thee of om zelf koekjes en een taart te bakken. Denk aan oerzoet uit suikerriet en ahornsiroop van de esdoorn. In tegenstelling tot geraffineerde suiker kunnen deze producten ook sporen van vitaminen en mineralen bevatten doordat de producten minder bewerkt zijn. Verder kun je denken aan kokosbloesemsuiker, palmsuiker en rijst, spelt- of agavestroop.
Ook zijn er kunstmatige zoetstoffen op de markt, zoals het omstreden e-nummer aspartaam (E951), xylitol (E967) en stevia (E960). En als er ‘geen toegevoegde suiker’ op de verpakking staat, kan dit nog wel toegevoegde zoetstof betekenen.
Suiker blijft suiker en bij overmatig gebruik en weinig tandenpoetsen is de kans op gaatjes ook groter. De ‘gezondste’ alternatieven zijn volgens de site van de Voedselzandloper en van het gelijknamige boek: stevia, suiker-alcoholen (bijvoorbeeld erythritol) of tagatose. Deze suikers veroorzaken geen of heel lage suikerpieken in je lichaam, vaak omdat ze maar gedeeltelijk of zelfs niet door de darm worden opgenomen.
Minder suiker gebruiken? Lees ook deze vijf tips
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Diabetes type 2 schijnt voornamelijk te worden veroorzaakt door het eten van teveel vet eten. Daar schrijft de WHO ook over. En daardoor nemen de cellen in de spieren geen glucose meer op, omdat ze vol zitten. En dan krijgt je insuline teveel in je bloed. Hier is een link naar de WHO.http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/diabetes
Overigens is dit ook een hele goeie uitleg over diabetes. Uitleg van dr. neal barnard.
https://www.youtube.com/watch?v=lLqINF26LSA
Dit neemt niet weg dat geraffineerde suiker slecht is voor onze gezondheid.
Vrijwel iedere kankercel leeft op glucose, welke vorm van glucose dan ook, kanker is niet voor niets een welvaartsziekte. De zogenaamde toegestane/aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is dan ook gesteld om de burgers ‘zoet’ te houden…..
Petra Driesen
orthomoleculair en kPNI therapeut humaan en veterinair
Suiker is en blijft een gif. Het is een schande dat de levensmiddelen-industrie ons, puur om winstmotieven, blijft vergiftigen met onnodige hoeveelheden suiker in duizenden levensmiddelen. Daarenboven veroorzaakt deze industrie, met goedvinden van de Overheid, grootschalige obesiteit en suikerziekte, een jaarlijkse miljarden euros schadepost. Triest is dat het Diabetesfonds ook geen ruggegraat toont om deze misstanden aan te willen pakken.
Hi, Stevia is naar mijn idee een plant en dus een natuurlijke suikerbron. Ook natuurlijke smaakstoffen en kleurstoffen hebben een E nummer.
Een E nummer zegt dus NIETS over of het chemisch gefabriceerd is of dat het uit een natuurlijke bron komt.
Wat ik van Stevia weet is dat het een natuurlijk product is zonder calorien. Dus geen kunstmatige zoetstof.
Heb ik het mis?
Of zit het geheim in de definities van de verschillende stoffen?
Vriendelijke groet
Peter an Es