The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Tweedehands meubilair kopen en verkopen is niets nieuws. Antiquairs doen dit al eeuwen zo en iedere stad kent wel een kringloopwinkel. Alleen de gedachte dat een moderne meubelwinkel – de IKEA Tempe in Sydney om precies te zijn – oud meubilair gaat doorverkopen is wel bijzonder.
Het idee toont ook aan hoeveel werk nog nodig is om de houding van consumenten en bedrijven te veranderen, zodat we straks allemaal de circulaire economie kunnen omarmen. In het traditionele, lineaire model verworden producten die we niet meer nodig hebben tot afval. De circulaire economie is daarentegen gebaseerd op het principe dat niets nuttigs verspild mag worden. Oud glas wordt nieuw glas, kapotte apparatuur wordt gerepareerd, want als jij het niet meer nodig hebt, kan een ander er vast nog iets mee.
IKEA is een van de eerste bedrijven die van de circulaire economie een prioriteit maakte. Het Zweedse bedrijf won dan ook de Accenture Strategy Award voor circulaire economie in 2017. Een prijs die werd uitgereikt en ontwikkeld door het World Economic Forum en het Forum of Young Global Leaders. Het initiatief in Sydney is slechts een van de aanleidingen waarom IKEA de prijs won.
De afgelopen twaalf maanden werd door de helft van alle Australiërs – ruim twaalf miljoen mensen – een meubelstuk weggegooid. Mensen gooiden meestal salontafels, banken en stoelen weg. Via het grofvuil belandden de meeste meubels op de vuilnisbelt en in de verbrandingsovens. Volgens schattingen van IKEA in het People & Planet positive rapport uit 2018 zouden 13,5 miljoen meubelstukken eigenlijk gerecycled, hergebruikt of gerepareerd kunnen worden oftewel deze kunnen een nieuw leven worden ingeblazen.
Meubels worden meestal weggedaan omdat deze kapot zijn. Een op de vier Australiërs weet dan ook niet hoe hij iets moet repareren. Toch zou 34 procent van hen heel tevreden zijn met tweedehands meubels. Dat bracht IKEA om een tweedehands markt voor hun meubilair op te richten.
Klanten in Sydney kunnen sinds juni foto’s mailen van hun oude IKEA-meubels zodat deze kunnen worden beoordeeld op recyclebaarheid. Zodra een prijs is overeengekomen voor het oude meubelstuk kunnen klanten hun meubels brengen naar de kringloopwinkel in Sydney en ontvangen zij in ruil een tegoedbon. In het eerste jaar leverde dit ruim 3.500 reacties op.
Dit inruilplan betekent dat de levenscyclus van de meubels voortaan cyclisch is en niet langer in een lijn van productie naar afval. Hoewel het momentum van deze beweging steeds dichterbij komt, is er nog een lange weg te gaan. Jesper Broding, CEO van IKEA, vatte het recent als volgt samen: ‘De laatste decennia ging om massaconsumentisme, terwijl het nu gaat om massacirculariteit’. Een meubelbedrijf dat kiest om zijn eigen afval te recyclen en door te verkopen, is daarbij een goede stap in de richting.
Lees ook: afval is geen afval meer
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties