Deze lamp werkt op zwaartekracht

The Optimist 2 jul 2018 Samenleving

In ontwikkelingslanden wordt nog vaak gebruik gemaakt van vervuilende lampen die kerosine verbranden. En hoewel er inmiddels ook lampen zijn die werken op zonne-energie, zijn die vaak veel te duur voor de mensen die er echt behoefte aan hebben. Daarom ontwikkelden Martin Riddiford en zijn team van ontwerpers een goedkoop alternatief. Een lamp die zijn energie uit de zwaartekracht haalt: GravityLight.

Volgens Riddiford zijn er voor zulke lampen altijd twee aspecten van belang: de LED-lamp en de batterij (en hoe je die oplaadt). Er bestaan al heel lang knijpkatten, zaklampen waarbij je aan een slinger draait en zo de batterij oplaadt. Maar bij dergelijke lampen heeft de gebruiker zijn handen niet meer vrij. Daarom verzon Riddiford een alternatief. Om zijn lamp van energie te voorzien plaats je een gewicht van tien kilo op een hoogte van ongeveer twee meter. Het gewicht ‘valt’ vervolgens langzaam naar beneden en daarbij komt energie vrij. Precies genoeg, zodat de lamp licht kan geven. Hij geeft zelfs meer licht dan een kerosinelamp.

Omdat er voor de lamp geen batterij wordt gebruikt, maar een heel kleine generator, kan er in theorie zelfs mee worden opgeladen. Niet op grote schaal, en niet snel, maar genoeg om mensen in ontwikkelingslanden te helpen. Het project werd daarom in eerste instantie Deciwatt genoemd. De generator wekt namelijk een tiende watt op. Riddiford: ‘het systeem werkt een beetje tegen-intuitief. Als je een vuurtje bouwt, doe je er meer hout op zodat er meer warmte af komt en het vuur langer mee gaat. Maar als je op deze lamp meer gewichten doet, zakt hij sneller naar beneden, waardoor je er juist korter mee doet. Bovendien wordt de lamp er ook niet feller van, want LED’s zijn al heel efficient. Daarom is deze generator ook niet makkelijk op te schalen.’

De GravityLight kan op dit moment gemaakt worden voor ongeveer vijf euro. Zodra er meer gemaakt worden, kunnen de inkoopkosten voor de grondstoffen omlaag, zodat de lamp nog goedkoper wordt. Er worden momenteel vijfduizend GravityLights verspreid door Afrika, om te zien wat de ervaringen er mee zijn. Op basis van die feedback wil Riddiford de lamp doorontwikkelen. Ook hebben een aantal exemplaren de mogelijkheid om er nog iets anders mee van energie te voorzien, zoals een radio. Om de lamp in de toekomst echt te gaan verkopen is Riddiford nog naar verkoopmodellen aan het kijken. Hij overweegt om de lamp ook beschikbaar te maken voor kampeerders, waarbij voor elke verkochte lamp, er ook een wordt gedoneerd.

Onderzoek en ontwikkeling van GravityLight wordt op het moment bekostigd door middel van crowdfunding. Meer weten? Kijk op www.gravitylight.org

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie