The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Hou je ervan om te wandelen, maar ben je bang voor een loslopende hond? Dan deed de Universiteit van Wageningen een onderzoek dat je zal bekoren. Daaruit blijkt dat het aantal ernstige hondenbeten structureel afneemt.
De Universiteit van Wageningen onderzocht dit in opdracht van de gemeente Amsterdam. En vergeleek recente cijfers met een onderzoek van tien jaar geleden. ‘Als we die cijfers vergelijken zien we dat het aantal beten is afgenomen,’ zegt Hans Hopster op Radio 1. Volgens de onderzoeker dierenwelzijn van de Wageningen Universiteit blijft het speculatie waarom dit aantal is afgenomen. Hopster vermoedt dat de aandacht voor dit onderwerp én de versterkte voorlichting een rol speelt in de afgenomen aantal beten.
Volgens Hopster is het belangrijk om een verschil te maken in reële veiligheid en het gevoel van mensen. De reële of objectieve veiligheid wordt gemeten op basis van cijfers en dat kan verschillen met het gevoel dat mensen hebben als ze op straat lopen en een hond tegenkomen. De cijfers tonen aan dat er minder beten zijn, maar er leeft volgens de dierenwelzijnonderzoeker een tendens alsof het stijgt.
In de Tweede Kamer is er een aantal jaar geleden een lijst voor hoge risico honden opgesteld. Dit zijn honden die, als ze in de fout gaan, een behoorlijke impact kunnen hebben. De onderzoeker prijst deze lijst niet aan. Omdat de kans op de loer ligt dat er hele generieke maatregelen aan gekoppeld worden. De hond zelf is maar één van de onderdelen die een rol spelen bij het ontstaan van een bijtincident: de eigenaar, de opvoeding, de socialisatie van de hond spelen ook een rol en is minstens zo belangrijk. En daarmee kan je dit moeilijk vertalen naar rassen en typen.
Zo meent de onderzoeker dat niet alle pitbulls gevaarlijk zijn. Het pitbull ras heeft wel een slecht imago. ‘Pitbulls zijn meer dan gemiddeld betrokken bij bijtincidenten.’
Lees ook in de Daily:
> Is dit de manier van revalideren voor ex-kankerpatiënten?
> Afval is geen afval meer
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties