In de wintermaanden gezond eten is een uitdaging. Nederlandse wintergroenten zoals boerenkool, erwten en allerhande knolgewassen zijn lekker, én ze hebben een functie: ze geven je de extra energie die je in de kou nodig hebt. Maar een beetje variatie is ook wat waard. Ook de mediterrane landen kennen, zeker in de berggebieden, koude winters. In Griekenland, Italië en Marokko worden heerlijke stevige gerechten gemaakt van polenta (maismeel), peulvruchten en pasta, alles gecombineerd met aromatische, zuidelijke kruiden. Hieronder 9 smaakvolle recepten uit de Mediterrane winterkeuken. Griekenland Spanakopita, (spinazietaart) van filodeeg en spinazie De gehakte spinazie (moet droog zijn bij verwerking. Olijfolie in een diepe pan verhitten, uien en bosuien fruiten tot ze zacht zijn. Dan spinazie, peterselie en dille toevoegen. Tien minuten koken tot het groen verschrompeld en goed verhit is. Nootmuskaat, zout, peper erbij. Laten afkoelen. Deeg: eieren, feta en ricotta mengen. Mixen met het afgekoelde groentemengsel. Maak dan mooie pakketjes in laagjes met met filodeeg. Maak de lapjes deeg hanteerbaar met een mengsel van boter en olijfolie. Ruim half uur op 180 graden tot mooi bruin. Marathoriza (venkeltaart) Kook hele venkels 20 minuten, tot beetgaar. Dan afgieten en afkoelen. In dunne plakjes snijden, zoals bij een ui. Rol
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties