Het Witte Huis, het ministerie van Defensie en je eigen buurthuis.Wat hebben ze gemeen? Grote kans dat ze rond de ramadan, de islamitische vastentijd, een iftarmaaltijd organiseren: een maaltijd om de vastentijd te breken. Steeds vaker is een iftarmaaltijd ook een gelegenheid om muren tussen culturen, religies, rangen en standen te breken. In Nederland is de iftarmaaltijd – misschien juist in tijden van oplopende spanningen tussen groepen mensen – bezig aan een opmars. Wat is de geheime kracht van een iftarmaaltijd? Alper Alasag, directeur van de Rotterdamse Stichting Islam en Dialoog, die jaarlijks meerdere iftarmaaltijden organiseert: ‘Als je samen eet, begin je niet zo snel over zware thema’s als meningsverschillen over cultuur of religie. Je komt samen, eet samen, luistert naar mooie muziek. Het gaat om de gezelligheid. Juist koetjes en kalfjes zijn een ingang naar de dialoog tussen religies en culturen.’ Het idee dat voedsel verbroedert, kent een islamitische traditie die teruggaat tot een overgeleverde uitspraak van de profeet Mohammed: wie gaat slapen met een volle maag terwijl de buren honger hebben, is geen moslim. De ‘buren’ waren destijds al een ruim begrip: tot veertig huizen om je heen, moslim of niet. Zo vormt voedsel ook een sociale schakel.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties