Hoe voeding je wapent tegen corona

The Optimist 1 nov 2021 Gezondheid

Onderzoekers van Universiteit Gent onderzochten of voeding een rol speelt in het ziekteverloop van corona. Ze concludeerden dat voeding deels bepaalt waarom de ene persoon Covid-19 ervaart als een stevige verkoudheid en de ander op de ic belandt.

Tijdens de studie bestudeerden wetenschappers van Universiteit Gent het bloed van 138 coronapatiënten. Dit waren patiënten die vorig jaar opgenomen werden in de ziekenhuizen UZ Gent en AZ Jan Palfijn. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die erg ziek werden van het coronavirus, een tekort hadden aan bepaalde voedingselementen.

Sneller herstel

Bij de coronapatiënten die overleden, hadden zeven op de tien een ernstig tekort aan zowel selenium als zink. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het tekort kleiner was, overleefden Covid-19 vaker en herstelden sneller. Al eerder publiceerden wetenschappers in Duitsland een soortgelijke studie. Ook daaruit bleek dat het gehalte van selenium en zink in het bloed bij Covid-patiënten sterk samenhing met hun overlevingskansen. In China ontdekten onderzoekers dat in regio’s waar mensen veel selenium in hun bloed hadden, minder Covid-overlijdens plaatsvonden.

Evenwichtig eten

Gijs Du Laing, onderzoeker aan Universiteit Gent, vindt dat de bevolking gestimuleerd moet worden om voldoende zink en selenium binnen te krijgen. Dit kan ons wapenen tegen zowel corona als andere infectieziektes. Voor gezonde mensen met een normaal immuunsysteem is evenwichtig eten voldoende. Doordat mensen in kwetsbare groepen vaak grotere tekorten hebben, kan het voor hen zinvol zijn om extra selenium en zink in te nemen.

Zink en selenium zijn te vinden in noten, vlees en vis. Maar ook gewassen van rijke landbouwgrond bevatten voldoende van deze mineralen. Als voorbeeld noemt Du Laing Finland, waar de overheid al decennialang selenium toevoegt aan meststoffen in de landbouw. Het land kent tevens een relatief lage Covid-sterfte.

Ook de Nederlandse boer Arnold van Wierkom is ervan overtuigd dat we met landbouw de volksgezondheid positief kunnen beïnvloeden. Hij ontwikkelde een nieuwe manier van landbouwen waardoor gewassen weer voldoende voedingsstoffen bevatten. Zijn aardappelen zijn het bewijs. Deze week lees je het artikel Voeding als medicijn uit The Optimist #195 over deze voedselpionier gratis online.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie