Zuiver Zakelijk: bouwende mens

The Optimist 194 september / oktober 2020 Economie

We zijn een aardig eind gekomen, van grotwoning naar penthouse, van hutje naar twee-onder-een-kap. Het streven naar een dak boven ons hoofd is de invulling van een primaire levensbehoefte, en meer. Het biedt naast veiligheid en geborgenheid ook comfort en status. Wandel door een villawijk en u begrijpt het.

Nu we er steeds meer achter komen dat onze aardse middelen eindig zijn, kijken we vaker door een circulaire bril naar het inrichten van steden, dorpen, buurten en huizen. Of het nu gaat om energiezuinige woningen, stadsboerderijen of hergebruikte inrichting. Het ligt allemaal in het verlengde van de vraag: hoe richten we ons leven en onze wereld in? Nadenken en praten over deze onderwerpen raakt al snel ons wereldbeeld en de manier waarop we in het leven staan; de mate waarin we rekening houden met de omgeving, met het klimaat, met onze bronnen, met volgende generaties.

Iemand die dat al bijna dertig jaar doet is architect Thomas Rau. Een gesprek met hem begint over bouwen en eindigt gegarandeerd in een pleidooi voor een andere inrichting van de maatschappij. Die discussie hoort kennelijk ook bij het thema bouwen, of zoals Rau het zegt: het faciliteren van ons mens-zijn.

Misschien verschillen we toch niet zoveel van die grotbewoner van vroeger, alleen is ons behang wat fraaier en kan onze voordeur op slot.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie