Zo maakt de wetenschap een einde aan kiespijn
18 jul 2012
Kauwen op een takje, spoelen met zout, tandpoeder met kalk, fluoride, stokeren, flossen; er zijn al heel wat manieren bedacht om tandbederf te voorkomen. Maar het kan nog beter en dat moet. Als een tandarts een gat vult, blijven namelijk altijd bacteriën achter in het boorgat en tandvlees en die eten gewoon door. Verder heb je gedeeltes tussen tanden waar je niet kunt poetsen. Oudere gebitten hebben vele holtes tussen tanden en ook die krijg je niet helemaal schoon. Maar er gloort licht. Er zijn er maar liefst vier middelen in opkomst: enzymen uit zeewier, moleculen, zoethout en nanovullingen. Is kiespijn binnenkort verleden tijd? Zeewier Zeewierbacillen geven enzymen af die gebruikt worden om scheepsruimen mee schoon te maken. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle, Engeland, ontdekten dat die enzymen ook tandplakbacteriën doden. Gewone tandpasta verwijdert de plak, maar laat schadelijke bacteriën zitten. Hierdoor ontwikkelen goede poetsers vaak toch cariës. De zeewierenzymen dringen door de plak en doden daar schadelijke bacteriën. En ze komen ook in de holtes waar tandenborstels moeilijk komen. Een perfecte aanvulling? “Dit is nog maar het experimentele stadium”zegt onderzoeker Jacubovics. “Voordat zo iets in de winkel komt, in tandpasta of mondwater, gaan vaak jaren heen’ zegt Jacubovics.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties